112

5,5 jaar cel voor poging moord en poging diefstal met geweld

Foto: Rechtbank.Illustratieve afbeelding

De rechtbank veroordeelt een 33-jarige man uit Arnhem voor poging moord en poging diefstal met geweld. Hij krijgt een celstraf van 5,5 jaar.

Daarbij legt de rechtbank een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op.

Het voorval

De man sprak in de nacht van 19 november 2023 via een website met het slachtoffer af voor een seksdate in de woning van het slachtoffer. De man had het plan om het slachtoffer met een hamer uit te schakelen en hem vervolgens te beroven. Het slachtoffer zat volgens afspraak op de grond klaar voor de man. De man kwam de woning van het slachtoffer binnen en sloeg hem met een hamer op het achterhoofd. Het slachtoffer verzette zich hevig, waarop de man de woning uit vluchtte. Het slachtoffer liep hierbij een flinke hoofdwond op.

Poging tot moord

De man verklaarde het slachtoffer niet te willen vermoorden, maar te willen beroven om zijn schulden bij drugsdealers af te betalen. Hij wilde hem met de hamer bewusteloos slaan om de woning leeg te roven. De rechtbank oordeelt dat poging tot moord bewezen is. De man aanvaardde met het slaan met een hamer op het hoofd van het slachtoffer namelijk bewust de aanmerkelijke kans dat het slachtoffer hierdoor zou overlijden. De man had meerdere keren de gelegenheid om de uitvoering van zijn plan te staken, maar deed dat niet. Voor de rechtbank staat daarom vast dat het handelen van de man niet het gevolg is geweest van een ogenblikkelijke gemoedsopwelling, maar dat hij met voorbedachte raad handelde.
De rechtbank rekent het de man aan dat hij misbruik maakte van het slachtoffer in een kwetsbare positie.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De man kampt met een posttraumatische stressstoornis en stoornissen in middelengebruik. Ook heeft hij een zeer traumatische jeugd gehad. De rechtbank houdt hier rekening mee en oordeelt dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank legt hem een celstraf van 5,5 jaar op. Gezien zijn problematiek legt de rechtbank ook een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op. Hiermee kan de man na zijn celstraf, als dat dan nodig blijkt, onder toezicht worden gesteld.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer van €7.500,-.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen