Ruim half miljoen voor impuls jongerencultuur

mei 27 , 9:45 Gemeenteberichten
jongerencultuurtheater aan de rijn 21
De gemeente Arnhem geeft €589.400 voor cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren.
Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling.

Extra ondersteuning bieden

Het doel van de Impuls Jongerencultuur
is om extra ondersteuning te bieden aan Arnhemse initiatieven waar jongeren hun creativiteit kunnen ontplooien. Gemeenten kunnen deze middelen gebruiken voor repetitieruimtes, broedplaatsen, creatieve hubs en andere locaties waar jongeren samen kunnen zijn. In 2022 gaf de gemeente Arnhem al een bijdrage van €310.000. Met deze middelen kunnen de zes projecten in Arnhem hun waardevolle werk voor de jongerencultuur voortzetten en uitbreiden.
In 2023 werd al €194.860, ingezet voor jongerencultuur. Dit jaar wordt €394.540 extra toegewezen aan zes nieuwe initiatieven: Theater aan de Rijn, Stichting Soulcypher, de Cultuuracademy, Zuhause, Collectief Koppig en El Ele. De Impuls Jongerencultuur maakt onderdeel uit van de Hoofdlijnenbrief cultuur 2022: Herstel, vernieuwing en groei van de staatssecretaris Cultuur en Media .

De middelen worden verdeeld

  • Collectief Koppig: €27.270
  • El Ele: €20.000
  • Theater aan de Rijn: €150.000
  • De Cultuuracademy: €25.000
  • Zuhause: €27.270
  • Stichting Soulcypher: €135.000
Zie voor verdere uitleg over de initiatieven de raadsbrief .

Voorbeelden van initiatieven

Voorbeelden van de initiatieven zijn het organiseren van een community waar vrouwen in de hiphop een veilige plek krijgen om hun eigen stem, talent en zelfvertrouwen te ontwikkelen, een laagdrempelige plek om kunstwerken tentoon te stellen, een scholingstraject om te leren wat nodig is om een goede bestuurder te zijn, artistieke- en persoonlijke ontwikkeling van mensen die verder willen in hiphop, een residentie van twaalf weken voor net-afgestudeerde artiesten en de ervaring om op het podium te staan met professionele muzikanten uit alle hoeken van de wereld waarbij kinderen en jongeren ook in aanraking kunnen komen met klassieke muziek.
Cathelijne Bouwkamp, wethouder Cultuur: “De afgelopen maanden heb ik zoveel cultuurinitiatieven gezien in Arnhem waar we trots op mogen zijn als stad. Jongeren die een plek krijgen om zichzelf te ontwikkelen, elkaar te ontmoeten en vooral kansen krijgen om bijvoorbeeld samen op te treden met gevestigde muzikanten, lid te worden van een raad van toezicht of masterclasses te krijgen. Dit soort initiatieven zorgen voor een springplank voor een nieuwe generatie. En daarom moeten we blijven investeren in dit soort initiatieven.”