Arnhemse startup Escom prijswinnaar energy challenge Woonstad Rotterdam

Foto: Escom

De Arnhemse startup Escom won op 18 december een van de energy challenges van woningcorporatie Woonstad Rotterdam.

Het winnende concept voor warmtewinning, -opslag en  -levering is eenvoudig, simpel en opschaalbaar. “Fantastisch dat we nu een project met Woonstad kunnen verduurzamen en van het gas afhalen,” zegt Albert Dorland, een van de founders van het nog jonge bedrijf.

Energiekosten omlaag

“Wij bieden een oplossing voor de energietransitie die direct uitvoerbaar is. Met onze PV-T panelen vangen we zonne-energie op. We halen ook energie uit de lucht en slaan die warmte-energie tijdelijk op in een buffer.  Van daaruit kunnen we met behulp van een centrale warmtepomp de woningen verwarmen. We hebben een micro-grid ontwikkeld, een klein warmtenet. Bewoners hebben geen last van ons. Hun installatie laten we nagenoeg ongeroerd. Bewoners hebben wel vanaf dag één na de oplevering voordeel, want hun energiekosten gaan omlaag. Mede hierdoor hebben we deze prijs gewonnen,” vervolgt Dorland.

Slimme verbindingen

Luc Pennings van Escom geeft aan: “Ons concept bestaat uit bekende en betrouwbare technische componenten die we op een slimme manier aan elkaar verbinden. Middels software kunnen wij, maar ook de bewoners, online zien hoe het energieverbruik verloopt.” Product ontwikkelaar Aart Blok vult aan: “We gebruiken bestaande technieken, die wij optimaliseren. Daardoor neemt het rendement van de totaal oplossing toe. We maken modulaire oplossingen waar elk onderdeel kan worden gemoderniseerd en werken zo ook circulair.” Roland Dekkers, mede aandeelhouder van Escom en directeur van DKC totaaltechniek, is technisch adviseur van het project.

Energy Solutions Company

Woonstad Rotterdam heeft vertrouwen in het concept. Het is, dus, voor Escom een mooie kans de oplossing ook daadwerkelijk in Rotterdam in de praktijk toe te passen. Om de doelen van het klimaatakkoord te halen moeten er immers elke dag 1000 woningen verduurzaamd worden en/of van het gas af. Dit kan alleen gehaald worden met oplossingen die alle partijen met elkaar laten samenwerken. Escom inventariseert de mogelijkheden en fungeert als ontwerper/architect, adviseur en verbinder van alle betrokkenen.

“Onze naam staat voor Energy Solutions Company en wij zijn dan ook oplossingsgericht. Een bekende slogan uit Rotterdam past goed bij ons: ‘Geen woorden, maar daden’,“ zeggen de eigenaren in koor.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden