180 nieuwe woningen tussen Spijkerkwartier en Het Broek
Zowel 180 nieuwe woningen tussen de Thorbeckestraat en Van Slingelandtstraat als een groene doorsteek tussen het Spijkerkwartier en Het Broek komen. Op de oude locatie ‘Thorbecke’ van het Rijn IJssel College gaan deze woningen en groene doorsteek gerealiseerd worden. Het plan is dat de eerste woningen in het eerste half jaar van 2025 gebouwd gaan worden.
Project Diadema van HVHL wint RAAK-award 2023 met onderzoek naar koraalherstel
Het project Diadema van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) heeft 16 november, tijdens het SIA-congres in Nieuwegein, de prestigieuze RAAK-award 2023 gewonnen voor het beste praktijkgericht onderzoek. Het project richt zich op het herstellen van de zee-egelpopulaties bij de Caribisch-Nederlandse eilanden St. Eustatius en Saba.
Milieu- en natuurorganisaties roepen politiek op te investeren in natuur
Natuur&gezondheid
In een brief die twaalf natuurorganisaties* op 29 november hebben verstuurd aan alle politieke partijen die in de nieuwe Tweede Kamer komen doen de organisaties een dringende oproep: zorg dat het nieuwe kabinet investeert in natuur.
Gemeente komt met stappenplan voor sociaal maatwerk voor inwoners Schaapsdrift
Gemeenteberichten
Wanneer de gebiedsvisie door de gemeenteraad wordt vastgesteld, komt er een stappenplan voor sociaal maatwerk voor de inwoners in Schaapsdrift wiens woning gesloopt wordt. Dat zorgt ervoor dat de bewoners zo goed mogelijk ondersteund worden.
Biodiversiteit bloeit: geen gif, wel bloemen en dieren
Gemeenteberichten
20 hectare landbouwgrond in de parken Zypendaal en Gulden Bodem komt weer in beheer van de gemeente Arnhem. Het gaat om percelen die eigendom zijn van de gemeente, maar die de afgelopen zeventig jaar verpacht werden aan een agrariër. Arnhem wil de grond natuurinclusief gaan beheren.
Huismus heeft extra hulp nodig: daarom is 2024 het Jaar van de huismus
Natuur&gezondheid
Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland roepen 2024 uit tot Jaar van de Huismus. De twee organisaties kiezen elk jaar een vogelsoort uit die wat extra aandacht kan gebruiken.
Meer natuur&gezondheid
Vandaag start Arnhem met inleverpremie voor lachgascilinders
Inwoners die gebruikte lachgascilinders inleveren bij het afvalbrengstation in Arnhem-Zuid of -Noord, kunnen vanaf 30 november rekenen op een inleverpremie van €5,- per keer. Zo wil de gemeente Arnhem voorkomen dat lachgascilinders in het restafval belanden en mogelijk voor gevaarlijke situaties zorgen.
Pluimen en bomen bij ‘Mijn Arnhemse successen’
Bureau Wijland zet op donderdag 30 november wederom een aantal nieuwkomers in het zonnetje. Deze nieuwe Arnhemmers hebben zich op bijzonder wijze onderscheiden bij het zetten van hun eerste stappen in de Nederlandse samenleving. Vanuit het project ‘Mijn Arnhemse Successen’ krijgen zij in het bijzijn van wethouder Smeulders een ‘pluim’ voor hun inspanningen op het gebied van sociale integratie, arbeidsparticipatie en taal.
Vrouwen planten bomen in Arnhemse parken voor vrouw en kind
Dit najaar (in het plantseizoen) worden er met vrouwelijke aandacht en liefde nieuwe bomen gepland in heel Arnhem. Dat gebeurt door en met hulp van de gemeente Arnhem. Een van de bomen wordt op 30 november aan staande rond 13.30 uur feestelijk gepland door wethouder Van der Wel in Park Westerveld.
Kaboutermysterie opgelost bij het Watermuseum
In de herfstvakantie hebben heel veel jonge bezoekers onderzoek gedaan en een prachtige tekening gemaakt voor de zieke kabouter. Dat heeft zeker geholpen! De winnaar heeft inmiddels bericht gehad.
Goedheiligman verrast gorilla’s met reuzenpompoenen
Bij het betreden van hun buitenverblijf op dinsdag 21 november ontdekten de tien gorilla’s van Koninklijke Burgers’ Zoo een niet-alledaagse lekkernij. Het Arnhemse dierenpark trakteerde de mensapen in sinterklaastijd op een reusachtige oranje pompoen van 300 kilo. Dierverzorgers hebben de holle vrucht gevuld met groente, pitten en zaden.
Tienduizenden barmsijzen trekken door Nederland
Na vijf jaar trekt er weer een heuse invasie van zowel kleine als grote barmsijzen door Nederland. Zowel aan de kust als in het midden van Nederland zijn ze met tientallen tegelijk te zien, meestal rondhangend bij berken of elzen.
Vrijwilligersvacature van de week: KinderWijkTeam zoekt begeleiders voor kinderen van het AZC
Heb jij affiniteit met kinderen? Loop je graag lekker buiten en wil je een bijdrage leveren aan een schonere Leefomgeving? Kom dan elke maandagmiddag van 15.00 - 16.30 helpen op AZC Groningensingel.
Introductie eeuwenoude methode om bos te beheren: de Bonte Bentheimer
Negen Bonte Bentheimer varkens gaan in de Arnhemse bossen bij Rijk der Heide de opmars van de Amerikaanse eik tot staan brengen. Ze gaan daar rondscharrelen en eten dan de eikels op. Ook wroeten ze de bodem om en zorgen zo dat de bosbodem gezonder wordt en meer ruimte geeft aan inheemse planten en insecten.
Nieuwe snelfietsroute Onderlangs
Arnhem krijgt er een nieuwe snelfietsroute bij. De fietspaden langs Onderlangs worden omgevormd tot comfortabele en brede fietspaden, vanaf het Rijnhotel tot en met de Blauwe Golven. De fietsroute maakt deel uit van het Nederrijnpad, de snelfietsroute van Wageningen naar Arnhem. Daardoor ontstaat er een goede en vlotte fietsverbinding tussen Arnhem, Oosterbeek, Renkum en Wageningen, als alternatief voor de auto. De werkzaamheden aan Onderlangs starten naar verwachting medio 2024. Het is de bedoeling dat het nieuwe fietspad eind 2024 gereed is.
Schone Rijn Waal-conferentie markeert belangrijke stap naar plasticvrije rivieren
Tijdens de Schone Rijn Waal-conferentie op 13 november 2023 kwamen bestuurders en genodigden bij een met een gemeenschappelijke ambitie: het realiseren van een plasticvrije Rijn, Waal en uiterwaarden in 2030.