VWS komt met 7,3 miljoen voor noodlijdende speeltuinen en jeugdorganisaties

Foto: Pixabay

Het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) komt met extra middelen van 7,3 miljoen euro om noodlijdende Nederlandse jeugd- en jongerenorganisaties te ondersteunen.

Dat hebben minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Vijlbrief van Financiën eind augustus laten weten. Het besluit tot extra budget volgt op een aangenomen Kamermotie van afgelopen juli.

Financiële problemen als gevolg van coronamaatregelen

In de kamermotie riep de Tweede Kamer de regering op om samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) tot een oplossing te komen voor organisaties voor het Nederlandse jeugd- en jongerenwerk. Die zijn in de financiële problemen gekomen als gevolg van de coronamaatregelen. Sinds de start van de lockdown lopen jeugd- en jongerenorganisaties namelijk veel inkomsten mis. Kinderfeestjes, dagbesteding, zomerkampen, zijn bijna allemaal afgelast. Bezoekersaantallen, clubhuisverhuur en horecaopbrengsten zijn gekelderd. Fedde Boersma, directeur Scouting Nederland: “Gelukkig hebben vrijwilligers van veel jeugdorganisaties vanaf het begin van de lockdown digitaal allerlei activiteiten aangeboden aan hun leden en andere kinderen en jongeren. Hierbij hebben zij gezorgd dat kinderen elkaar digitaal konden ontmoeten. “

Het heeft lang geduurd

“We hebben veel moeten doen om dit extra budget te realiseren, maar dat was de moeite meer dan waard,” vertelt Dave Ensberg-Kleijkers, bestuurder van NUSO, branchevereniging voor speeltuinen. “Vijf procent van de speeltuinen staat op het punt om failliet te gaan en dat moeten we in het belang van huidige en toekomstige generaties kinderen voorkomen. Daarom hebben we samen met andere jeugd- en jongerenorganisaties een petitie opgezet en het resultaat daarvan overhandigd aan zowel de Tweede Kamer als aan de VNG. Dit extra budget is daarvan het directe resultaat. ”

Dit zijn de voorwaarden

“Daarom is het geweldig dat het ministerie nu toch geld voor de jeugd- en jongerenorganisaties heeft vrijgemaakt. Via onze petitie hadden we ingezet op minimaal 6,5 miljoen. Dus 7,3 miljoen is dan ook een prachtig resultaat,” aldus Ensberg-Kleijkers. Het bedrag van 7,3 miljoen gaat over de periode vanaf het begin van de coronamaatregelen tot 1 juni 2020. NUSO/Jantje Beton en Scouting Nederland zullen de komende tijd met de VNG in gesprek blijven om te bekijken wat de geleden schade na 1 juni is geweest. De uitgifte van het bedrag zal via de VNG en de gemeenten gaan.

Belang van jeugd- en jongerenwerk

“De afgelopen maanden werd duidelijk hoe belangrijk samen spelen en ontmoeten voor kinderen en jongeren is. Het virus zelf trof hen minder, maar juist de coronamaatregelen hadden grote impact. Jeugdorganisaties leveren lokaal een belangrijke bijdrage in het bieden van uitdagende activiteiten waarbij kinderen en jongeren spelenderwijs heel veel leren en hun talenten ontwikkelen,” aldus Fedde Boersma.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden