Maak kennis met: De Poorters van Arnhem

Foto: Poorters van Arnhem

Ken jij de Poorters van Arnhem al? Het Poortersgenootschap is in 1983 opgezet als vriendenclub met het doel geld in te zamelen voor de viering van 750 jaar stadsrechten van onze stad.

Ruim 850 personen steunden dat initiatief.

Hoe het begon

In 1982 waren verschillende instanties bezig met de voorbereiding van festiviteiten voor de viering van 750 jaar stadsrechten van Arnhem. Zo ook Herman Reinders. Hij had als gepensioneerd majoor in het leger al een staat van dienst voor het organiseren van diverse activiteiten, zoals de Taptoe in Arnhem, het opzetten van de stichting Burger-Militair en leverde zijn bijdrage aan de VVV in Arnhem.In zijn stamcafé Arnhems Koffiehuis is al pratend samen met de eigenaar Hans Colijn en Huib Prins het idee geboren de Club van Honderd op te richten met als doel dat honderd deelnemers fl.100,- zouden storten en dat zij zich daarmee verplichten mee te lopen in de Historische optocht in de loop van 1983. Eind december was deze Club van Honderd compleet en kon fl.10.000,- worden afgedragen aan de organisatie van Arnhem 750 jaar.

Stichting met doelstelling

In 1985 is het genootschap omgezet in een Stichting met als doelstelling:het leveren van een bijdrage aan het in stand houden van algemene en maatschappelijke voorzieningen in de stad Arnhem. Naast het ondersteunen van Arnhemse goede doelen zetten de Poorters zich ook in om de saamhorigheid bij de inwoners van de stad Arnhem te bevorderen. In de statuten staat daarover: De stichting tracht haar doel te bereiken door het financieel en daadwerkelijk bijdragen aan het in stand houden van algemene of maatschappelijke voorzieningen in de stad Arnhem.

Voorbeelden projecten

De donateurs van de Stichting betalen minimaal €15,- per jaar per persoon. Met die bijdrage hebben de Poorters al een flink aantal projecten kunnen bijdragen. Bijvoorbeeld aan de:

  • Herinrichting van de recreatiezaal van Bronbeek (de huidige Poorterszaal),
  • Herplaatsing van haan en kruisen op de Sint Walburgisbasiliek
  • Start van de Stichting Gaandeweg
  • Herinrichting kinderbouwspeelplaats ‘De Leuke Linde’ in Klarendal
  • Het Oeverhuis bij het nieuwe Rijnstate ziekenhuis
  • Een kunstwerk in het kader van ‘50 jaar na dato’ in de Eusebiuskerk
  • Paardensportevenementen, destijds Champion Gelderland, al vanaf 1987
  • Vernieuwing studio van Ziekenomroep de Arend
  • Elf parkbanken ter gelegenheid van ‘Sonsbeek honderd jaar Stadspark’
  • Het kunstwerk Grietje bij de ingang van het stadhuis

Vriendenclub

Poorters van ArnhemDaarnaast zijn de Poorters ook gewoon een gezellige vriendenclub, die samen allerlei leuke activiteiten ondernemen. Vice-voorzitter Dokus Kamevaar: “Onze Stichting zien wij als een bundeling van mensen die zich met de stad verbonden voelen en de gemeenschap een warm hart toedragen.”

De activiteiten van de Poorters bestaan onder meer uit fietstochten door Arnhem, de Betuwe, de Liemers en langs de Veluwezoom, stadswandelingen en de maandelijkse Poortersbijeenkomst op de eerste woensdag van de maand, die plaatsvindt in Café de Schoof. Die bijeenkomsten kunnen momenteel helaas niet doorgaan door corona. De eerstvolgende echte activiteit is de Poortersfietstocht, op zondag 13 september.

Donateurs

De Poorters van Arnhem kunnen altijd nieuwe donateurs gebruiken. Je kunt je aanmelden via www.poortersvanarnhem.nl.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden