112

Ontslag man uit Velp na meenemen plastic tasje onterecht

Foto: Rechtbank Arnhem

De kantonrechter oordeelt dat een werknemer van de Action vestiging uit Velp ten onrechte op staande voet is ontslagen na het meenemen van een plastic tasje.

Het verzoek van de werknemer om een vergoeding als gevolg van het ten onrechte gegeven ontslag op staande voet is toegewezen.

Tasje van 3 cent

De werknemer pakt na zijn werkdag een plastic tasje bij de kassa om zijn eerder gekochte producten in te doen en mee naar huis te nemen. Hij neemt dit plastic tasje van € 0,03 mee zonder te betalen. Action heeft hem daarom op staande voet ontslagen. De werknemer is van mening dat hij hiervoor niet op staande voet mocht worden ontslagen en vecht de rechtmatigheid van dit ontslag aan bij de kantonrechter.

Zero-tolerance beleid

De kantonrechter is van oordeel dat de werknemer wel in strijd handelde met het – op zich terechte – zero-tolerance beleid van Action. Hij was van dit beleid ook op de hoogte. Voor de beoordeling van het daarop volgende ontslag op staande voet moeten ook andere omstandigheden worden meegewogen. In dit geval zijn dat de aard van het meegenomen voorwerp – een vrijwel waardeloos plastic tasje – het functioneren van de werknemer en zijn persoonlijke omstandigheden.

Ontslag onterecht

De afweging van de bovenstaande elementen leidt tot de conclusie dat in dit geval het ontslag op staande voet ten onrechte is gegeven. De werknemer heeft volgens de wet dan de keuze om het ontslag te laten vernietigen of van de werkgever een vergoeding te verzoeken. De werknemer koos voor de 2e optie. De arbeidsovereenkomst blijft beëindigd en Action is aan de werknemer een vergoeding verschuldigd.

Naam gezuiverd

De werknemer is ontzettend blij de uitspraak, zo vertelt hij aan het AD. “Dit voelt echt als gerechtigheid’’, aldus een opgetogen Dennis Kossink (41). “Ik vind het vooral fijn dat mijn naam is gezuiverd.’’ Kossink kon het tasje niet afrekenen omdat alle kassa’s al afgesloten waren. “Een collega van me zei direct: ‘die moet je nog wel even betalen’, maar omdat het niet kon, zei ik dat ik het de volgende dag wel even zou doen. Daarna ben ik het vergeten, en een dag later begon mijn vakantie.’’

 

Bron: Rechtspraak

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden