Twintig nominaties voor Gelderse prijs Ruimtelijke Kwaliteit 2020

Foto: Provincie Gelderland

Het college van Gedeputeerde Staten heeft twintig aansprekende landschappen genomineerd voor de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2020. Provincie Gelderland schenkt hiermee aandacht aan meervoudig gebruik van de ruimte.

Gedeputeerde Peter Kerris maakt de prijswinnaars van de vakjury en de publieksjury in december 2020 bekend tijdens een manifestatie Ruimtelijke Kwaliteit.

Blik op Ruimte

De achtste editie van de Gelderse Prijs Ruimtelijke Kwaliteit heeft als thema Brede blik op ruimte. Provincie Gelderland schenkt hiermee aandacht aan meervoudig gebruik van de ruimte; een passende uitwerking van de Omgevingsvisie Landsdeel Oost. Een onafhankelijke jury-onder leiding van Jan Terlouw voormalig Commissaris van de Koningin in Gelderland en voorzitter van de eerdere zeven edities van de Gelderse prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit, de winnaar bepalen.

Inzendingen

Vanaf dit voorjaar heeft provincie de Gelderse de samenleving gevraagd om projecten aan te dragen die mogelijk mee kunnen dingen naar de Gelderse prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2020. Dit heeft geleid tot een lijst van veertig voorstellen. Alle inzendingen vertellen hoe verschillende ruimtelijke ambities in projecten en gebieden zijn gerealiseerd.
Peter Kerrris, gedeputeerde: “Het is geweldig om te zien hoe divers de inzendingen zijn: soms groots en meeslepend, soms klein en bescheiden. Maar altijd met voelbare trots en een sterke mate van betrokkenheid bij het gebied.” Diverse maatschappelijke organisaties, gemeenten, waterschappen, bureaus, bedrijven en particulieren hebben voorstellen voor nominatie gedaan. Uit deze lijst zijn twintig nominaties gekozen.

Twee prijzen: ook publieksprijs

De prijs voor de winnende inzending bestaat uit € 10.000. Naast de juryprijs reikt provincie Gelderland een publieksprijs uit van eveneens € 10.000. Deze publieksprijs wordt vanaf begin september 2020 via ons digitaal platform Sprekend Gelderland georganiseerd.

Alle nominaties 2020 in alfabetische volgorde per gemeente

-Kenniscentrum Sealing Valley met stationsomgeving (Aalten), ingediend door gemeente Aalten, dat een tweede leven van een oud bedrijventerrein naast het station geeft.
-De Enk (Barneveld), ingediend door vier bureaus, onder andere Bosch Slabbers, is een nieuw en markant woonbuurtje: energieneutraal, gasloos, groen en landschappelijk.
-Voedselbos Ketelbroek (nabij Groesbeek, gemeente Berg en Dal), ingediend door initiatiefnemers, heeft een inspirerende bijdrage aan duurzame en robuuste voedselproductie.
-Natuurpark Kronenkamp (Neede, gemeente Berkelland), ingediend door Stichting Natuurpark Kronenkamp, geeft een tweede leven van een waterzuiveringsinstallatie.
-Kipster (Beuningen), ingediend door Kipster BV, laat zien hightech en mens-, dier- en milieuvriendelijk en een nieuw landschappelijk elan.
-Batavierenpad Zuid (Beuningen), ingediend door gemeente Beuningen, heeft een snelfietspad, infrastructuur van de toekomst.
-Joop Sarsplein (in centrum van Doetinchem), ingediend door gemeente Doetinchem, heeft een nieuwe verblijfplek, sfeervol en flexibel, door sloop verloederend bedrijfspand.
-Crescent Part (Harderwijk), ingediend door gemeente Harderwijk, is een uitloopgebied van formaat waar natuur, recreatie en waterberging zijn gecombineerd.
-Hattemerpoort (tussen Hattem en Heerde), ingediend door onder andere Stichting Natuur en Milieu Gelderland, heeft over een groter gebied zijn nieuwe ruimtes gerealiseerd voor natuur en zijn barrières opgeheven, aangevuld met recreatieve ontsluiting.
-Natuurboerderij Wittenhorst (Stokkum, gemeente Montferland), ingediend door initiatiefnemers, heeft een sympathieke bijdrage een de landbouwtransitie: duurzaam, coöperatief, kleinschalig.
-De Getijden (Nijmegen), ingediend door V.v.E. De Getijden, zorgen voor een eigentijds woonbuurtje, inclusief herbestemming voormalige school door collectief particulier opdrachtgeverschap.
-Traverse Dieren (Dieren), ingediend door gemeente Rheden, heeft een knellend verkeersprobleem op bijzondere wijze opgelost.
PlantXperience Schoneveld Breeding BV (nabij Wilp), ingediend door gemeente Voorst, heeft een hightech bedrijf in een innovatief landschap.
-Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (gemeente Zaltbommel en Maasdriel), ingediend door projectbureau PHTB, streeft stap voor stap naar een leefbaar landschap met perspectief voor de tuinbouwsector.
-Turmac Cultuurfabriek (Zevenaar), ingediend door gemeente Zevenaar, geeft een tweede leven aan de oude sigarettenfabriek die van grote betekenis is voor de stad.
-Rivier in de stad (Zutphen), ingediend door gemeente Zutphen, droeg voor de rivier, die van alle kanten beleefbaar is, stad en dorp verbindt en de ruimte heeft.
-Tiny Forest Gelderland (o.a. in Apeldoorn, Ede en Nijmegen), ingediend voor IVN Gelderland, draagt bij aan groen in de stad, klein maar fijn, gericht op participatie.
-Idylles Park Lingezegen (o.a. bij Arnhem, Elst en Bemmel), ingediend door Feddes/Olthof, landschapsarchitecten die plekken zorgvuldig ingerichten voor contemplatie.
-Bufferstroken 2.0 (onder andere nabij Brummen, Eefde en Barchem), ingediend door CropEye, netwerkorganisatie op het vlak van agribusiness, energie en water), bewijst dat nieuwe landschapselementen bijdragen aan groenere buitenruimtes.
-Landgoed Grootstal (in gemeenten Heumen en Nijmegen), ingediend door landgoedeigenaar, neemt haar rol in de transitie van landbouw en onderhoudt de relaties met de nabijgelegen stad.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden