Neushoorntje geboren in Burgers’ Zoo

Foto: BurgersZoo

Vandaag, 15 augustus, is er een breedlipneushoorntje geboren in Burgers’ Zoo. Het mannetje maakt een gezonde indruk en is al druk op zoek naar moeder’s tepels om te drinken.

Voorlopig laten de verzorgers moeder en jong vooral met rust in hun verwarmde binnenverblijf achter de schermen. Ze zijn dus nog niet voor het publiek te zien.

Sinds 2002 is Burgers’ Zoo opvallend succesvol met de neushoornfok: maar liefst tien neushoorntjes zagen het levenslicht in Arnhem. Jaarlijks worden bij het Europese fokprogramma voor deze soort gemiddeld slechts tien breedlipneushoorns geboren.

Safarivlakte

De breedlipneushoorns in de Safari wonen in het achterste gedeelte van de Safarivlakte. Er zijn meerdere vrouwtjes, die het scepter zwaaien over de iets grotere en zwaardere fokman.

Bij warm weer vinden de neushoorns het heerlijk om vlak bij het uitkijkpunt bij de waterpoel in de natte modder te liggen. Op die manier koelen ze af en verzorgen ze ook hun huid. Hun dieet is, zoals het bij graseters hoort, vrij sober: hooi en wat brokken speciaal voor grasetende dieren.

Voortplanting

Als een neushoornvrouwtje bronstig is, laat het langdurig een mannetje achter zich aanjagen. Zo kan de man bewijzen dat hij in goede conditie is. De paring zelf duurt lang, soms wel langer dan een uur. Vandaar vermoedelijk het bijgeloof in sommige culturen dat de gemalen hoorn van een neushoorn goed is voor de potentie.

Er zijn al verscheidene keren jongen geboren in Burgers’ Zoo, waaronder Naomi (maart 2018), Wiesje (augustus 2017), Thomas (mei 2016), Tank (juli 2014) en één jong dat levenloos ter wereld kwam.

Bijzonder gedrag

Mannetjes breedlipneushoorns zijn territoriaal. Het territorium markeren ze met urine en met poep, die ze op bepaalde plekken deponeren. Vrouwtjes zijn in hun thuisgebied welkom, maar andere mannetjes worden alleen getolereerd op bepaalde paden naar waterplekken toe.

Wat je misschien nog niet wist

  • Zo’n honderd jaar geleden was de breedlipneushoorn al een keer op een haar na uitgestorven. Toen waren nog slechts enkele tientallen dieren over, in een gebiedje in Zululand. Alle vandaag levende breedlipneushoorns zijn nakomelingen van deze dieren!
  • Er leven momenteel zo’n 11.000 breedlipneushoorns in de natuur. Dat is niet zo veel, maar toch zijn ze de neushoornsoort met de grootste populatie.
  • Pasgeboren neushoorns wegen ongeveer 60 kilo. Neushoornmelk is behoorlijk voedzaam; een jong kan per dag wel zo’n 1,5 kg aankomen.

Bedreiging en bescherming

Neushoorns worden veel gestroopt, omdat hun hoorns, die uit hetzelfde materiaal bestaan als onze vingernagels, met name in diverse Aziatische landen op de illegale markt heel veel waard zijn. De hoorn wordt als poeder verkocht als middel tegen koorts, kanker en andere aandoeningen. De afgelopen jaren stelen criminelen zelfs hoorns uit Europese natuurmusea en antiquiteitenhandels, omdat ze zoveel geld opleveren.

Bron: Burgers'Zoo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen