Nieuw boek WOII “De Slag om de Haarlemmermeer”

Foto: beeldfragment De Slag om de Haarlemmermeer

Onlangs is een nieuw boek verschenen waarin op indrukwekkende wijze de gruwelijkheden worden beschreven die plaatsvonden tijdens de bezetting in WOII van de Haarlemmermeer. In dit gebied kwamen ook oorlogsvluchtelingen uit Arnhem terecht in de winter van 1944. ‘De Slag om de Haarlemmermeer’ is geschreven en samengesteld door vader en zoon Gerrit en Jan Kuipers.

“Heel wat vluchtelingen uit het oosten van het land zochten destijds hun heil in ‘Vesting Holland’”, vertelt Jan Kuipers aan Arnhem.nieuws.nl, ”maar ook veel Duitsers kwamen daar in die laatste fatale winter terecht, waardoor de terreur aan het einde van de oorlog nog werd verergerd.” Jan Kuipers (53, Leiden) schreef het boek samen met zijn vader, Gerrit Kuipers (93, Roelofarendsveen) en in het boek worden ook belevenissen van de familie beschreven.

Gruwelijk
Het boek vertelt het verhaal van het ‘Dijkleger van de Haarlemmermeer’. Door de ogen van een honderdtal bewoners van de dorpen in en rond de Haarlemmermeer wordt verteld over de Duitse bezetting. Verhalen die je niet kan verzinnen en die in werkelijkheid nog vele malen grilliger, indrukwekkender en gruwelijker zijn. Velen van hen hielden zich bezig met de hulp aan onderduikers. Zij zorgden voor duikadressen, vervalsingen van persoonsbewijzen en distributiekaarten.

Verzet
Cor van Stam in Nieuw Vennep zou al snel de leider van het verzet in de Meer worden. Vooral de tragische gebeurtenissen bij de boerenfamilies Boogaard, Breijer en Dekker, maken grote indruk, en ook het verhaal van de Joodse verzetshelden Louis en Dina Busnach. Na Dolle Dinsdag (5-9-’44) begonnen de geallieerden met wapendroppingen in Nederland om de Binnenlandse Strijdkrachten te bewapenen voor de eindstrijd. Die wapens kwamen o.a. terecht in de Olmenhorst in Lisserbroek dat als wapenarsenaal en hoofdkwartier van de BS diende. Totdat het daar ook te gevaarlijk werd …

Het boek wordt het tijdens het 70-jarig bevrijdingsjubileum op 5 mei 2015 gepresenteerd, maar is inmiddels verkrijgbaar in de boekhandel of via Bol.com.

Illustraties: beeldfragment- (boven) en volledige boekomslag ‘De Slag om de Haarlemmermeer’

OMSLAGPROMO

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen