Op woensdag 29 september om 10.00 uur geeft Wim Lavooij, stedenbouwkundige van beroep, in de Serre van Rozendaal een
lezing. Die gaat over de enorme schade die Arnhem in de
Tweede Wereldoorlog heeft opgelopen en hoe de stad na zo'n dertig jaar bouwen er weer bovenop kwam.
De Tweede Wereldoorlog heeft de stad heel hard getroffen.
Het Stadsplan
Arnhem gold als een van de zwaarst getroffen gemeenten van Nederland. Treffend schrijft burgemeester Chr. Matser in het voorwoord in Het Stadsplan (zoals het boekje over het wederopbouwplan heette) dat, glasschade niet meegerekend, er slechts 150 huizen onbeschadigd de
oorlog waren doorgekomen."
Herstel van een verwoest stadshart
Hoe pak je zoiets aan? Herstel van een verwoest stadshart was een volstrekt nieuwe opgave, nog nooit vertoond. Daarbij kwam dat de stad ook nog eens hard moest werken om de enorme hoeveelheid verwoeste huizen te herstellen en grote nieuwe wijken bij te bouwen. De bevolking groeide als nooit tevoren.
Er was een verlangen naar het vertrouwde, naar vroeger, terug naar zoals het was. Daartegenover stond een streven naar het moderne en de vooruitgang met ruimte voor de auto. De Werdegang van het wederopbouwplan van Arnhem laat de strijd tussen traditioneel en modern goed zien. Ook een strijd tussen het erudiete, bedachtzame karakter van Van der Laan, de supervisor, en het ongeduld van de politiek en dan met name Matser. De denker versus de doener.
Kom op 29 september om 10.00 uur naar de Serre van Rozendaal, Kerklaan 15, 6891 CM Rozendaal.