Het begrip kunst door de eeuwen heen: van Plato tot Danto

Plato
Plato
Foto: Jansen en de Feijter

In de lezingencyclus Van buurtgenoten voor buurtgenoten geeft Peter Zuidema op woensdag 9 december de laatste lezing van dit kalenderjaar. Plato kwam tot de functionele definitie: kunst is imitatie van de werkelijkheid.

Danto concludeerde dat dus alles kunst is.

Westerse filosofie

Plato was één van de eersten in de Westerse filosofie die zich afvroeg wat kunst is. Hij kwam tot de functionele definitie: kunst is imitatie van de werkelijkheid. Pas tweeduizend jaar later hebben de Verlichtingsfilosofen Baumgarten en Kant deze vraag anders beantwoord. Kunst moest voor hen te maken hebben met het ervaren van Schoonheid. Zij waren zo de filosofische wegbereiders voor de Romantiek. Met de introductie van de fotografie en de komst van de abstracte kunst en in het bijzonder Dada en Pop art zijn er geheel andere definities geformuleerd. Kunst hoefde niet meer de werkelijkheid te imiteren of mooi te zijn.

Historisch versus institutioneel perspectief

Eén definitie bekijkt een kunstwerk of kunstenaar vanuit historisch perspectief om de vraag te beantwoorden of iets kunst is. De ander bekijkt de vraag vanuit een institutioneel perspectief: kunst is wat de kunstgemeenschap als kunst bestempeld. De hedendaagse filosoof Danto concludeerde op basis van deze laatste definitie dat dus alles kunst is. In de lezing wordt een historische tocht beschreven langs de diverse kunstbegrippen in de esthetiek en de inspiratiebron van die begrippen vanuit de kunsten.

Natuurkunde, ICT, wijsbegeerte

Peter Zuidema studeerde natuurkunde in Delft en promoveerde in Utrecht. Hij werkte na zijn studie zijn hele carrière in de ICT voor diverse overheidsorganisaties. Na zijn professionele carrière haalde hij in Leiden zijn bachelor Wijsbegeerte. Vanaf 2010 verdiept hij zich voornamelijk in de filosofie van de kunst. Peter woont sinds 2007 in Velp. Hij organiseerde sinds 2014 de Ik-buurt-mee!-lezingen en is secretaris van de stichting Cultureel Podium Jansen en de Feijter.

Lezing uitsluitend online te volgen

De lezing, georganiseerd door Jansen en de Feijter, is uitsluitend online te volgen. De lezing begint om 20.00 uur en is om 21.30 uur afgelopen. Wil je de lezing thuis op jouw computer volgen dan kun je je aanmelden via [email protected]. Uiterlijk een uur voor de lezing ontvang je een e-mail met daarin een link waarmee je de lezing kunt volgen. Van huis uit kun je vragen stellen per e-mail, whats-app of sms.
Meer info: www.eenpassievoorboeken.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen