Evacuatiebroche uitgereikt aan Arnhemse evacuees in Ons Raadhuis te Velp

Foto: Theo Jansen

Op donderdag 24 september ontvingen een elftal ouderen de evacuatiebroche in Ons Raadhuis te Velp. Een broche als herinnering aan de evacuatie van Arnhem, van 23 tot 25 september 1944.

Tijdens de bijeenkomst werd er stilgestaan bij de evacuatie met filmbeelden van Omroep Gelderland en met foto’s van het verwoeste Arnhem die fotograaf Nico Kramer in 1945 maakte. Deze foto’s zijn te vinden in de beeldbank van het Gelders archief.

Allemaal hun eigen verhaal

De elf evacués hadden allemaal hun eigen verhaal. Bijvoorbeeld één iemand was met de familie van zeven leden helemaal naar Friesland gelopen om in veiligheid te komen. Ze kenden alle elf dezelfde nare ervaring dat ze vertrokken uit chaos na de verordening van de Duitsers. Dat ze niet wisten waar ze naar toe moesten, waar ze terecht zouden komen, wanneer ze weer terug zouden komen en hoe het dan zou zijn. De tip in de verordening om een witte vlag mee te nemen tegen de luchtbombardementen maakte het extra angstaanjagend. De evacués waren toen nog kinderen maar hadden de ernst van de situatie goed in de gaten.

Vrijheid

De broche is een initiatief van Rein Turk, de man achter de Stichting Vakantiekampen Malburgen. De situatie van de Lock-down en andere corona-gerelateerde maatregelen roept voor mensen die rond 1945 de stad Arnhem moesten verlaten, opnieuw beelden op van de benarde situatie tijdens de Slag om Arnhem en de wederopbouw. De maatregelen om het Coronavirus te bestrijden houden opnieuw beperkingen van vrijheid in.
Al met al een hele lastige tijd. Rein Turk wil nu zoveel mogelijk Arnhemse ouderen die de bevrijding in 1945 niet in eigen stad hebben kunnen meemaken, een hart onder de riem steken.  Daarom heeft hij deze door de Oosterbeeks kunstenares Petra Hartman ontworpen speciale herdenkingsbroche laten maken. In totaal zijn er 425 broches gemaakt.

Herinneringen

In Ons Raadhuis te Velp maakten de beelden, de foto’s en de verhalen allerlei herinneringen los. De mensen waren blij met het mooie tastbare aandenken aan deze dramatische gebeurtenis in hun leven. En met een heerlijk gebakje met het wapen van Arnhem erop vierden de aanwezigen stilletjes dat Arnhem weer helemaal teruggekomen is tot de stad die het nu is.
Mensen die deze broche ook willen hebben als herinnering aan de evacuatie van Arnhem kunnen contact opnemen met Rein Turk of met Ons Raadhuis via email [email protected], bel naar 026-8449140 of kijk naar de website: www.onsraadhuis.com.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen