Tweede Gelderland Film Pitch op vrijdag 17 juli

Foto: Gelderland Film Pitch

Gelderland Film Pitch is een platform en productietraject voor korte films, georganiseerd door Go Short – International Short Film Festival Nijmegen. Het biedt Gelderse filmmakers de mogelijkheid om met een door Go Short beschikbaar gesteld budget een korte film te realiseren.

De aanmelding voor de tweede Gelderland Film Pitch is inmiddels gesloten.

Geselecteerde projectenFilm Pitch

Vrijdagmiddag 17 juli pitchen zeven filmtalenten hun nieuwe project in Focus Filmtheater Arnhem tijdens de tweede editie van de Gelderland Film Pitch, het
regionale talentontwikkelingstraject van Go Short. De jury bepaalt welke drie van de zeven projecten met een startbudget van €6.500,- en een begeleidingstraject aan de slag kunnen. De jury bestaat uit Kirsten Ruber (Go Short), Stefanie Kolk (filmmaakster) en Guido Lavalaye (Omroep Gelderland).

Crisis / Astrid Feringa (1992) / Documentaire

Astrid woont in Arnhem en heeft daar ook haar BA afgerond aan ArtEZ. Met haar  documentaire ‘CRISIS’ brengt ze de ervaring van een jonge vrouw in een gesloten GGZ instelling in beeld.

Dutchess of the Sea / Mayke Pels (1991) en Sanne Kranenborg (1990) / Documentaire

Sanne woont in Arnhem, waar ze tevens Studio Open Vizier runt. Ook Mayke is vaak te vinden in Arnhem voor werk. Met hun documentaire willen Mayke en Sanne bijdragen aan de maatschappelijke bewustwording dat je als vrouw mag zijn wie je bent, met al je eigen dromen, gevoelens, krachten en kwetsbaarheden.

Maanziekte / Maaike Broos / Fictie

Maaike woont en werkt in Arnhem, eveneens haar beoogde crew. De stad Arnhem zal deels het decor zijn van haar film. Haar film ‘Maanziekte’ zal gaan over twee politieagenten die met een andere mindset de nachtdienst ingaan.

Zwarte Nacht / Fokke Baarssen (1986) / Fictie

Fokke woont zelf in Putten, waar ook zijn film zich zal afspelen, maar dan tientallen jaren geleden, namelijk op Sinterklaasavond, 1945. Na de razzia van Putten worstelt de jonge weduwe Elly met het verlies van haar man. Sinds de bevrijding kijkt haar dochter uit naar het Sinterklaasfeest. Zouden Sinterklaas en Zwarte Piet dit jaar wel weer komen? Elly weet wel beter. Totdat er op de deur wordt geklopt.

Wat grenzen delen / Katinka Schlette (1992) / Documentaire

Katinka is van kleins af aan opgegroeid in Nijmegen en koos ervoor ook haar studie af te ronden in deze stad. Voor een groot deel van de film zal het Gelderse landschap als achtergrond dienen. ‘Wat grenzen delen’ wordt een observerende, poëtische documentaire waarin het landschap zelf de hoofdpersoon is. Een film die het verleden en het heden van het Duits-Nederlandse grens landschap (bij Wyler en Beek) van dichtbij onderzoekt.

I’ll Fly With You / Matthieu Reijnoudt (1994) en Romar de Bonte (1995) / Fictie

Dit project is inherent verbonden aan Gelderland vanwege het feit dat zij als kunstenaars woon- en werkzaam zijn in Arnhem. Beiden streven ze ernaar de kunstpraktijk juist in Gelderland voort te zetten. Dit resulteerde eerder al in projecten Wentelteefjes en International Pilot Film Festival. Hun film ‘I’ll Fly With You’ gaat over een kunstenaarsduo dat alle stoelen op een commerciële vlucht heeft geboekt.

Heimwee naar de Bergen / Iris Hogendoorn (1993) / Documentaire

‘Heimwee naar de Bergen’ gaat over de Tibetaanse statushouder Losang. Samen met zijn Tibetaanse vrienden, die hij in Nederland in het AZC heeft ontmoet, wil hij een videoclip opnemen in Zwitserland. Hét Tibet van Europa. De hoofdpersoon arriveerde in Wageningen bij zijn eerste AZC. Lange tijd heeft hij in Gelderland doorgebracht, de kennismaking met ons land.

Gepitcht op vrijdag 17 juli

Op vrijdag 17 juli worden de geselecteerde projecten gepitcht tijdens een speciaal hiervoor ingericht event in Focus Filmtheater, Arnhem. Een deskundige jury, bestaande uit Kirsten Ruber (directrice Go Short), Stefanie Kolk (filmmaakster) en Guido Lavalaye (Omroep Gelderland), maakt op basis van de pitches de drie winnaars bekend. De winnende projecten worden gerealiseerd met een budget van minimaal €7.500 en maximaal €10.000. Go Short stelt een productiebudget van €5.000 euro beschikbaar en dit wordt door Omroep Gelderland aangevuld tot €6.500. De overige €1.000 tot €3.500 dient te worden verworven door middel van een crowdfunding campagne in samenwerking met CineCrowd.

Workshop crowdfunding

Op donderdag 5 augustus vindt er een workshop crowdfunding plaats voor de makers van de geselecteerde projecten, gegeven door CineCrowd. De crowdfunding campagne dient van start te gaan in augustus 2020.
Naast de genoemde trainingen treedt Go Short op als coproducent en ontvangen de makers begeleiding en coaching gedurende de loop van het productieproces. Go Short draagt bovendien zorg voor een officiële première, stemt een passende distributiestrategie af en treedt op als distributeur van de geproduceerde films. Hiervoor dient een bedrag van €500 gereserveerd te worden in de productiebegroting.

Voorlopig programma vrijdag 17 juli

14:00 – 15:15: deelnemers pitchen hun plan
15:15 – 15:45: juryberaad
15:45 – 16:00: Bekendmaking winnaars
16:00 – 17:00: Naborrel

Deadlines en overige data

17 juli 2020 – Gelderland Film Pitch + bekendmaking drie winnaars
5 augustus 2020 – workshop crowdfunding door CineCrowd
Januari 2021 – producties afgerond
Voorjaar 2021 – première producties + start distributie

Winnaars eerste Gelderland Film Pitch

Drie projecten zijn tijdens het Filmfestival van de Kortste Nacht 2019 door de jury – bestaande uit Kirsten Ruber, Sil van der Woerd en Niels Putman – uitgekozen als winnaars:
WAGON – Coen Haver
STOET – Nena Tijsma
Retina – Niels Veenendaal
Deze projecten hebben een geldprijs ontvangen van €6500 – €5000 door Go Short en €1500 door Omroep Gelderland. Het geld was om hun filmplan te realiseren.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden