Aangepast vlagprotocol, taptoe en Wilhelmus

Foto: winsum.nieuws.nl

De activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan heel Nederland om voor eenmaal op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers.

Dit is dus een afwijking van het het normale vlagprotocol voor 4 mei: normaal hangt de vlag vanaf 18.00 halfstok. Het protocol is éénmalig aangepast voor 2020, vanaf zonsopgang tot zonsondergang mag de Nederlandse vlag halfstok.

Geen vlag? Hang de poster op

Ook op rijksgebouwen zal aangepast gevlagd worden. Zie hiervoor het nieuwsbericht van de Rijksoverheid. Kun je geen vlag uithangen en wilt je toch uiting geven aan je betrokkenheid bij 4 en 5 mei? Download dan de ik herdenk-poster en hang deze op 4 en 5 mei voor je raam.
Je kunt ook bloemen laten leggen. Zie hier.

Taptoe

Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Het Nationaal Comité omarmt het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept alle blazers van Nederland op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis.

Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen:

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik van duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een prinse van Oranje
ben ik vrij onverveerd,
den koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden