Arnhem maakt zich klaar voor de toenemende vergrijzing

04 jul , 10:15 Gemeente
vergrijzing gemeente arnhem
Gemeente Arnhem

Met de Uitvoeringsagenda Ouderenbeleid 2025-2026 wil de gemeente Arnhem de komende jaren inzetten op het versterken van de sociale basis in wijken en buurten.

Wijkcirkels, ontmoetingsplekken, welzijn op recept, buurtmaatjes en community building. Ouderen kunnen daardoor zo lang mogelijk gezond en vitaal in hun eigen omgeving blijven wonen.

'Toenemende vergrijzing zorgt voor grote uitdagingen'

De Uitvoeringsagenda Ouderenbeleid 2025-2026 is een praktische uitwerking van de nota ‘Op eigen wijze oud(er) worden in Arnhem’ die in april door de gemeenteraad is aangenomen. De uitvoeringsagenda kwam tot stand met input vanuit de gemeenteraad en verschillende betrokken partijen in de stad. Dit jaar nog start de gemeente met een lokale campagne om nieuwe inwonersinitiatieven te stimuleren.

Wethouder Bob Roelofs (Ouderen): "De toenemende vergrijzing stelt ons als stad op termijn voor grote uitdagingen. Ouderen blijven langer vitaal en willen graag zo lang mogelijk in hun vertrouwde buurt blijven wonen. Tegelijk zien we dat de vraag naar zorg en ondersteuning snel toeneemt. We moeten daarom toewerken naar nieuwe vormen van wonen, welzijn en zorg. We zetten in op initiatieven die gericht zijn op samenwonen en samenleven in de eigen buurt, en op meedoen, ontmoeten en bewegen."

'Zorgzame buurten'

Arnhem krijgt voor 2030 minimaal vijf zogeheten 'zorgzame buurten'. Dit jaar nog wordt een begin gemaakt met drie zorgzame buurten in Presikhaaf, Malburgen en Elderveld. In deze buurten kennen en helpen jong en oud elkaar. Zorg wordt geleverd waar nodig, maar het vertrekpunt zijn de inwoners, hoe zij wonen en leven. De gemeente wil samen met inwoners en professionals deze zorgzame buurten vorm gaan geven.

In 2030 moeten bovendien tien nieuwe zorgzame woonvormen voor ouderen zijn gerealiseerd, in samenwerking met corporaties en andere betrokken partijen. Daarnaast wil de gemeente inzetten op meer samenwerking tussen professionals, op bewustwording en op monitoring.

Uit het isolement

Arnhem investeert op verschillende manieren in de kracht van de buurt. Wijkcirkels stimuleren dat inwoners elkaar helpen en ondersteunen en daardoor minder snel een beroep doen op de zorg. De inzet van vrijwillige buurtmaatjes is bedoeld om kwetsbare ouderen uit hun isolement te halen en mee te laten doen aan activiteiten in de eigen omgeving. Ook is er aandacht voor ouderen met een migratieachtergrond.