4 mei-oproep aan alle trompettisten in Nederland

Foto: Stan Pittens

Het coronavirus heeft voor veel evenementen al roet in het eten gegooid. Een daarvan is de Dodenherdenking op 4 mei.

Vandaar een oproep aan alle trompettisten.

We kunnen er wel bij stil staan

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitsers. Geen oorlog meer en terug proberen het normale leven op te pakken. Nu kunnen we het ons bijna niet meer voorstellen hoe dat was voor de mensen die toen leefden. Maar we kunnen er wel bij stil staan, want vergeten mag echt niet.
Maar door het coronavirus gaan de 4 mei-herdenkingen niet door. Bijeenkomsten zijn niet meer toegestaan en daarnaast is bij zo’n bijeenkomst ook de afstand niet te garanderen. Maar om er nu helemaal niet meer bij stil te staan dit jaar? Dat kan echt niet.

Dodenherdenking op bijzondere manier

Daarom gaat er op Facebook een oproep rond aan alle trompettisten. Hen wordt gevraagd om op maandagavond 4 mei om 19.58 uur het signaal Taptoe Infanterie te blazen. Dit kan in de voortuin, middenin de straat, op een plein, bij een verzorgingstehuis of ziekenhuis of misschien zelfs bovenop de kerktoren.
Waar dan ook, als mensen het maar kunnen horen. Haal de dodenherdenking naar de mensen toe, nu we allemaal nergens meer heen kunnen om te herdenken. Op deze manier kunnen we 75 jaar vrijheid herdenken op een bijzondere manier die ons misschien nog lang bij zal blijven.
Ben jij trompettist en doe je mee aan de oproep? Laat het ons weten.

Taptoe-signaal

Het taptoe-signaal is een trompetsignaal dat oorspronkelijk werd gespeeld als afsluiting van de dag. Het woord taptoe is een korte versie van de oud-Nederlandse zin Doe den tap toe. Dit betekent zoveel als Sluit de biertap. Dit gaat terug naar de tijd dat tamboers ‘s avonds de stad in trokken om kroegeigenaren middels een trommelsignaal te laten weten dat er geen bier meer gepapt mocht worden. Voor de militairen was dit tegelijk het signaal om terug te keren naar kazerne.
Tegenwoordig wordt de taptoe in Nederland vooral gebruikt bij militaire herdenkingen en begrafenissen. Zo wordt het op 4 mei voorafgaand aan de twee minuten stilte tijdens de Nationale Dodenherdenking gespeeld.4 mei

Meer informatie

Voor de trompetspelers is het stuk bladmuziek ook gedeeld, zie de afbeelding hieronder. De partij is geschikt voor bes-instrumenten. Indien je een instrument in een andere stemming hebt en toch mee wilt doen, dan moet je hem even transponeren.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden