Bloemen voor Dodenherdenking doneren met een Tikkie

Foto: Tikkie

Ondanks de coronacrisis kunnen oorlogsmonumenten op 4 mei, Dodenherdenking, toch worden voorzien van bloemen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft hiervoor een samenwerking gesloten met Tikkie, de betaaldienst van ABN Amro.

Het idee achter de actie ‘Bloemen voor 4 mei’ is dat particulieren en bedrijven kunnen doneren voor bloemen ter herdenking van de oorlogslachtoffers. Het gaat om een bedrag van €4,50 via de Tikkie-app.

Virtuele en echte bloemen

Het herdenken van de oorlogsslachtoffers op 4 mei zal dit jaar in aangepaste vorm plaatsvinden. Iedereen wordt opgeroepen om vanuit huis te herdenken en niet de straat op te gaan of een monument te bezoeken.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft het daarom ook mogelijk gemaakt om virtueel een bloem te leggen bij de 3.900 monumenten in heel Nederland. Op deze manier kan iedereen stilstaan bij de oorlogsslachtoffers uit de buurt, zonder een bezoek te brengen aan een monument.
Om toch echte bloemen te kunnen leggen bij de oorlogsmonumenten is Tikkie samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei het initiatief ‘Bloemen voor 4 mei’ gestart. Iedereen kan via Tikkie bloemen doneren, die op 4 mei bij de oorlogsmonumenten in ons land worden neergelegd. “Bloemen en herdenken worden zo op een bijzondere manier samengebracht met de ‘Bloemen voor 4 mei’-actie,” zegt Jan van Kooten. Hij is directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Wie de app opent, wordt geattendeerd op de mogelijkheid te doneren. Bedrijven worden op de actie geattendeerd met een mailtje.

Bloemen ook als steun in de rug

Behalve ervoor zorgen dat er bloemen komen bij de monumenten is de actie ook bedoeld als een steun in de rug voor de sierteeltsector. Deze ligt volledig stil en wacht op kopers. “Bloemtelers verkopen op deze manier toch hun bloemen. Daarbij worden oorlogsmonumenten, voorzien van boeketten. En dat ondanks dat er geen reguliere herdenking zal zijn.”

Boeketten bezorgd bij oorlogsmonumenten

Na donatie kan de Tikkie-actie ook gemakkelijk worden gedeeld met bekenden. Seavents is een collectief dat zich inzet voor transitie van afval naar grondstof. Het collectief zorgt ervoor dat boeketten worden bezorgd bij de oorlogsmonumenten. Daarvan zijn er duizenden in Nederland.
Lokale autoriteiten kunnen aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei aangeven of oorlogsmonumenten in hun gemeente meedoen aan de actie.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden