De geplande versoepeling van de
lockdown wordt met een week opgeschoven naar 28 april. Dat laat een woordvoerder van de
Rijksvoorlichtingsdienst aan het ANP weten.
Eerder deze week lekte
uit dat het kabinet de
coronamaatregelen op 21 april wilde verruimen. “Dat is nog net te vroeg,” aldus de woordvoerder.
Pas als derde golf is geweest
Er wordt pas versoepelt als de piek van de derde golf is geweest. Het aantal
coronapatiënten in de ziekenhuizenstijgt weer en er zijn tussen zaterdag- en zondagochtend
8288 nieuwe coronagevallengeregistreerd, fors boven het gemiddelde van de laatste zeven dagen, dat nu op 6964 ligt, blijkt uit cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag naar buiten bracht
Dinsdag horen we meer
Versoepelingen die op 28 april kunnen worden aangekondigd zijn mogelijk de opening van terrassen en de opheffing van de
avondklok. Ook wordt nagedacht over het deels openen van het hoger onderwijs en verder openstellen van winkels. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden.
Dinsdag 13 april leggen premier Mark
Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid uit hoe het precies verdergaat.
KHN: uitstel opening terrassen klap in gezicht horecaondernemers
Koninklijke Horeca Nederland zegt al maanden aan te geven dat er in deze coronatijd meer mogelijk is, dat de terrassen veilig open kunnen. De organisatie zegt dat recent onderzoek dit aantoont. En dat er ook mogelijkheden zijn om met de KHN-horecaroutekaart de horeca veilig en verantwoord stapsgewijs te openen. De organisatie vindt het onbegrijpelijk dat “door een falend overheidsbeleid en (opnieuw) een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na dertien maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen.”
Fase 1 van de KHN-horecaroutekaart
Als er per 28 april versoepelingen worden doorgevoerd, dan wil KHN "niet met alleen terrassen worden afgescheept," aldus de organisatie. “De horeca moet dan haar deuren kunnen openen volgens fase 1 van de
KHN-horecaroutekaart, dus ook binnen. In de plannen die klaarliggen, heeft KHN gekeken naar wat veilig kan én zo min mogelijk schade toebrengt aan de economie.”
Verder
Verder stelt KHN dat financiële compensatie keihard noodzakelijk blijft totdat de horeca volledig open is. “Zodat horecaondernemers hun vaste lasten kunnen betalen en werknemers zo veel mogelijk kunnen doorbetalen en in dienst kunnen houden.” De brancheorganisatie noemt dat noodzakelijk om te voorkomen dat er veel ontslagen vallen en dat horecazaken op korte termijn omvallen.
De
burgemeesters van de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht doen
een dringende oproepaan het kabinet om terrassen en andere buitenruimte te heropenen.
INretail: teleurstelling groot, zeker omdat er hoop was
Voor winkeliers is de teleurstelling ook groot, zegt Udo Delfgou, directeur bij branchevereniging
INretail . “Zeker omdat er hoop was. De berichten over versoepelingen ten aanzien van het winkelen, wekte verwachtingen.” Volgens Delfgou doet het extra pijn bij de achterban, omdat die ervan overtuigd is dat het opengaan van winkels voor publiek veilig kan. Momenteel is er een regeling wegens
corona waarbij publiek kan winkelen op afspraak.
Stappen waren aangekondigd
Er waren stappen aangekondigd zoals het heropenen van winkels en terrassen, het schrappen van de avondklok en mogelijk het openen van het hoger onderwijs. Maar alleen als de ziekenhuis- en besmettingscijfers het toe zouden laten. Zondag besloot het kabinet dat het toch niet kan. Er wordt pas versoepeld als de piek van de derde golf is geweest.
Delfgou zegt dat zijn organisatie nog moet bestuderen wat er allemaal precies is besloten. “We horen geluiden dat nu per week besloten zal worden of versoepelingen mogelijk zijn in plaats van sowieso drie weken te wachten. We moeten nog horen of dat klopt.”
Daarnaast zou INretail graag de regel van tafel hebben dat iemand minstens vier uur van tevoren moet reserveren om te kunnen winkelen. “Een onwerkbare regel. Die hebben ze in België en Duitsland bijvoorbeeld niet.”