Woonproject MerWIJde geopend: duurzaam en inclusief wonen midden in Arnhem'

16 mei , 11:34 Gemeente
woonproject merwijde geopend duurzaam en inclusief wonen midden in arnhem gemeente arnhem
Gemeente Arnhem
Woonproject MerWIJde

In de Arnhemse wijk Presikhaaf is vandaag MerWIJde officieel geopend, een vernieuwend woonproject met 148 duurzame flexwoningen.

Het project laat zien dat snel bouwen, kwaliteit en sociale samenhang uitstekend kunnen samengaan. MerWIJde biedt niet alleen een thuis aan reguliere huurders, maar ook aan statushouders en bewoners met organisatiekracht. Daarmee is het een voorbeeld van inclusief wonen in een gastvrije stad.

Wonen voor iedereen

Van de 148 woningen zijn er 50 gereserveerd voor statushouders. De overige woningen zijn bestemd voor kleine huishoudens met een lager of middeninkomen. Alle woningen zijn gebouwd van hout en met een circulaire aanpak, duurzaam, toekomstbestendig en verplaatsbaar na tien jaar.

Paul Smeulders, wethouder Wonen: “We zitten in een wooncrisis, dan moet je op zoek naar originele oplossingen. MerWIJde laat zien dat dit kan: duurzaam, sociaal en gericht op een sterke gemeenschap. Dit project geeft nieuwkomers en andere huurders direct toekomstperspectief. Zo bouwen we aan een stad waar iedereen meetelt.”

Samen leven, samen bouwen

Sociale cohesie stond vanaf het begin centraal bij de ontwikkeling van MerWIJde. Daarom zijn de flexwoningen gebouwd in een carrévorm, met een gezamenlijke binnentuin als kloppend hart van de buurt. In deze omsloten ruimte staat een centraal paviljoen voor ontmoeting en samenzijn. Ook loopt er een pilot met een community-app, waarop bewoners bijvoorbeeld een bingoavond kunnen aankondigen of spullen met elkaar delen. Om de nieuwe gemeenschap verder te versterken, is er een 'community builder' aangesteld voor zestien uur per week, gefinancierd door Vivare, Volkshuisvesting en de gemeente Arnhem. Daarnaast zijn bewust enkele huurders geselecteerd die actief bijdragen aan de sociale samenhang in de buurt, de zogeheten ‘cementers’. Zij kregen via een motivatiebrief en gesprek de kans om zonder wachttijd een woning te betrekken, in ruil voor hun inzet als verbindende kracht in MerWIJde.

Liesbeth van Asten, Directeur Bestuurder Volkshuisvesting Arnhem: “In tweeënhalf jaar tijd is dit project gerealiseerd, dankzij de samenwerking van drie partijen die vastberaden waren om het voor elkaar te krijgen. Bij elke uitdaging stelden we ons steeds dezelfde vraag: ‘Hoe kan het wél?’ En het resultaat mag er zijn: een prachtig, duurzaam woongebied dat ruimte biedt aan diverse groepen mensen.”

Flexibel en duurzaam bouwen

MerWIJde bewijst dat snel, circulair en sociaal bouwen mogelijk is. De 148 houten flexwoningen voldoen aan nieuwbouweisen en de keuze voor hout zorgt voor een prettig binnenklimaat en sluit ook aan bij de circulaire ambities van Arnhem. Het project is tot stand gekomen door woningcorporaties Volkshuisvesting en Vivare, diverse andere partners en de gemeente Arnhem. Dankzij een subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken kon dit project in korte tijd tot stand komen. De woningen bieden de kwaliteit van permanente bouw, maar zijn flexibel inzetbaar op andere locaties in de toekomst. Daarmee dient MerWIJde als voorbeeldproject voor andere steden in Nederland.