Insula Dei Huize Kohlmann sluit aan bij DrieGasthuizenGroep

Foto: IDHK

Na het tekenen van de intentieovereenkomst in september vorig jaar is het proces in gang gezet om Insula Dei Huize Kohlmann (IDHK) in het voorjaar van 2021 aan te laten sluiten bij DrieGasthuizenGroep (DGG). Dat gebeurt op 1 juni 2021.

De ACM (Autoriteit Consument en Markt) en NZa (Nederlands Zorgauthoriteit) hebben beiden groen licht gegeven voor de aansluiting. De organisaties staat niets meer in de weg om samen verder te gaan.

Krachten bundelen

Voor DGG en IDHK staan de continuïteit en kwaliteit van de zorg- en dienstverlening voor cliënten voorop. Dat was zo en dat blijft zo. In de komende jaren wordt de uitdaging in de VVT-sector (Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen en Thuiszorgorganisaties) groter. IDHK en DGG menen door de aansluiting samen (nog) beter in staat te zijn om antwoord te geven op de huidige en toekomstige zorgvraag in Arnhem-Noord. Zij willen goede zorg en voorwaarden voor kwaliteit van leven blijven bieden en een aantrekkelijk werkgever zijn in de regio Arnhem. Om vernieuwing binnen de zorg goed vorm te geven, helpt schaalgrootte, met een diversiteit aan woonzorglocaties. Aansluiting van beide organisaties is een strategische keuze, waarbij samenwerking met anderen belangrijk blijft.

Eigen identiteit en gezamenlijke historie

Beide organisaties hebben een unieke identiteit en een lange, gezamenlijke, historie in Arnhem-Noord. Uitgangspunt voor de aansluiting is dan ook dat de unieke eigen identiteit van DrieGasthuizenGroep én Insula Dei Huize Kohlmann behouden blijft. Voor de cliëntenraden en ondernemingsraad was dit een belangrijk punt in het proces.

Groen licht ACM en NZa

Insula Dei Huize Kohlman
Karin Reesing

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft onderzocht of de nieuwe organisatie niet zo groot wordt dat zij de concurrentie zal belemmeren. Het is belangrijk dat dat mensen in Arnhem en omgeving die zorg nodig hebben voldoende keuze houden, ook na de aansluiting. In april gaf de ACM groen licht. Eind januari had de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de plannen al goedgekeurd. De belangen en de adviezen van de medezeggenschapsorganen en externe stakeholders zijn nadrukkelijk meegenomen in het hele proces.

Bestuur en toezicht

De bestuurder van DGG, Karin Reesing, is vanaf 1 juni 2021 ook de bestuurder van Insula Dei Huize Kohlmann. Zij neemt het roer over van Yolanda de Jong en Bart Magielse, de bestuurders van IDHK, die het proces tot aansluiting geleid hebben. De Raad van Toezicht bestaat uit de vijf leden van de RvT (Raad van Toezicht) van DrieGasthuizenGroep, aangevuld met twee leden van de RvT van IDHK.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden