Code oranje in Gelderland

Foto: KNMI

Vanaf vandaag is het code oranje vanwege extreme hitte in Limburg, Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland. Elders in het land geldt code geel, maar ook in stedelijk gebied kan de temperatuur oplopen tot 35°C.

De KNMI waarschuwt iedereen en heeft daarom een National Hitteplan.

Code Oranje

Het KNMI spreekt van extreme hitte in Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. In die provincies geldt daarom ook code oranje. De temperaturen kunnen oplopen tot  35°C of iets daarboven. De komende dagen worden behoorlijk heet.
Volgens het KNMI kan het ook in steden en elders in het land 35°C worden. De nachten zijn, helaas, niet koel, met minima van rond de 18°C in het zuiden en in stedelijke gebieden boven de 20°C.

National Hitteplan

Daarom is sinds donderdag het Nationaal Hitteplan van het RIVM actief. Het warme weer houdt waarschijnlijk aan tot halverwege volgende week. Het hitteplan geldt voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht.
Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Maatregelen tegen de zon en de hitte

•    Drink voldoende;
•    Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
•    Zoek de schaduw op;
•    Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
•    Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
•    Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
•    Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Hoge zonkracht

De kracht van de ultraviolette (UV) straling van de zon is waarschijnlijk ook hoog: tussen de 7 en 8. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm jezelf dus tegen de zon. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  meet voortdurend de zonkracht. De actuele zonkracht vind je op de website over zonkracht.

Hitte en COVID-19

Het hitteplan is niet aangepast naar aanleiding van COVID-19. Wel zijn de adviezen over verkoeling met behulp van ventilatoren aangepast:

  • Voor persoonlijk gebruik in de thuis/gezinssituatie kun je een ventilator gebruiken om een verkoelende luchtstroom te creëren. Een bevroren waterflesje voor de ventilator zorgt voor nog meer koelte.
  • Gemeenschappelijke ruimten kun je verkoelen door plafondventilatoren of airco. Als dat niet kan, kunnen ook losse ventilatoren gebruikt worden. Let op dat de luchtstroom van de ventilator niet van de ene naar de andere persoon gaat.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen