Waarschuwing voor zomerse brandwonden bij kinderen

Foto: Brandwonden Stichting

Met de hittegolf in volle gang waarschuwen de Nederlandse Brandwonden Stichting en de drie brandwondencentra voor onverwacht gevaar. Oppervlaktes kunnen zo heet worden dat dit zeker bij de tere kinderhuid brandwonden tot gevolg kan hebben.

“Mensen hebben vaak niet door dat alledaagse activiteiten met deze temperaturen opeens gevaarlijk kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een fietszitje of glijbaan. Deze objecten kunnen zo warm worden dat ze brandwonden kunnen veroorzaken,” zegt Annebeth de Vries, hoofd van het kinderbrandwondencentrum Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk in een persbericht.

Geen blote voeten

Volgens De Vries moeten we vooral genieten van het mooie weer. Maar de komende dagen is de dringende oproep aan ouders dan om steeds alert te zijn. De Vries: “Blijf opletten van mogelijke gevaren. Een tuinslang waar water in zit kan bijvoorbeeld al opwarmen tot zestig graden Celsius. Maar ook van een simpel autostoeltje kan het riempje gevaarlijk warm worden.” Het zijn slechts enkele voorbeelden van onverwachte gevaren waardoor kleine kinderen brandwonden kunnen oplopen.
“Het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat kinderen niet zomaar op blote voeten lopen. Tegels en zand worden tijdens deze warme dagen ontzettend heet. Ook zien we in het brandwondencentrum ongevallen bij kindjes die over gras of zand liepen waar kooltjes van een eerdere bbq hebben gelegen. Doordat kinderen minder eelt hebben, kunnen dit soort situaties voor hen veel sneller gevaarlijk zijn dan voor volwassenen,” aldus De Vries.

Barbecue├źn

Wie zelf gaat barbecue├źn moet ook alert blijven. “In een andere omgeving dan thuis in de keuken kennen we de gevaren minder, hebben we minder routine en gebeuren er dus vaker ongelukken. We zien helaas dat dan in een onbewaakt moment een kindje toch met de hete barbecue in contact is gekomen,” weet De Vries uit ervaring.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden