Zorgen om naleving coronaregels in de horeca

Foto: nieuws.nl

De veiligheidsregio’s maken zich zorgen over de naleving van de coronamaatregelen in de horeca. Dat zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad zondagavond.

Op meerdere plaatsen zijn afgelopen weekend boetes uitgedeeld en op een enkele plaats zijn etablissementen gesloten.

Vakantieperiode in aantocht

“Binnen in de horecagelegenheden vinden mensen het steeds moeilijker om onderling 1,5 meter afstand te bewaren. Zo is de verplichting om te zitten en niet te staan of rond te lopen, ook moeilijk na te komen,” stelt Bruls. “Op vrijdag- en zaterdagavond was het met name in de uitgaansgebieden van een aantal steden te vol. Er werd de onderlinge afstand van 1,5 meter zeker niet gehaald,” staat in verklaring. “Met de vakantieperiode in aantocht willen we graag iedereen de gelegenheid geven om op een terrasje te zitten of een hapje te gaan eten. Maar dat moet wel op een veilige manier gebeuren. Daar zijn we met zijn allen verantwoordelijk voor. Zolang we nog niet van het coronavirus af zijn, is het essentieel dat we ons allemaal aan de coronamaatregelen blijven houden. Vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand.”

Meer ruimte geven aan ondernemers en verder versoepelen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt dat de zorgen onder horecaondernemers ook snel groter worden. “We ontvangen verschillende signalen vanuit het land dat horecaondernemers hun deuren sluiten omdat het niet rendabel is of omdat zij bang zijn voor hoge boetes als gasten de coronaregels niet naleven.” De discussie moet daarom volgens KHN gaan over hoe bereid mensen zijn zich nog aan de regels te houden. “Als je kijkt naar hoe de samenleving zich beweegt, dan moeten we echt met elkaar constateren dat we buiten echt meer ruimte moeten geven aan ondernemers en verder moeten versoepelen.”

Draagvlak voor de restricties neemt af

Het draagvlak voor de restricties neemt bij zowel ondernemers als gasten in rap tempo af, constateert KHN. “Het is niet meer uit leggen dat de horeca nog steeds te maken heeft met deze verregaande restricties. Het ondernemersvertrouwen is in een week tijd dan ook sterk gedaald. Horecaondernemers hebben er problemen mee dat er met twee maten wordt gemeten. De horeca is de enige branche die verantwoordelijk wordt gehouden voor de handhaving van de regels bij het publiek.”

Justitieminister zegt “voorlopig te vroeg”

Justitieminister Ferd Grapperhaus zei vrijdag al op een eerder versoepelingspleidooi van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland er niet aan te willen. Hij stelde toen, dat hoe “akelig” het ook is dat kroegbazen uit wanhoop over dat voorschrift hun deuren sluiten, het “voorlopig te vroeg” is om te tornen aan een van die “fundamenten” van de strijd tegen het coronavirus.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden