Op maandag 27 maart start de jaarlijkse
Week van het geld. Het thema dit jaar is ‘Bedwing de bling’.
Tijdens deze week gaan in heel Nederland kinderen en
jongeren aan de slag met geld. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? En wat zijn daarin verstandige keuzes? In
Arnhem zijn de hele week gastlessen op verschillende scholen door onder anderen influencer’ de Skere Student en agenten van Bureau Arnhem.
Schulden en geldproblemen in de toekomst voorkomen
De week van het geld is een landelijk initiatief van het platform ‘
Wijzer in geldzaken’, dit platform wil kinderen en jongeren voorbereiden op een toekomst zonder geldzorgen. Door kinderen al jong te leren hoe ze om moeten gaan met geld kunnen schulden en geldproblemen in de toekomst vaak voorkomen worden. Een initiatief dat de
gemeente Arnhem graag onderstreept.
Wethouder Bestaanszekerheid Mark Lauriks geeft zelf ook een gastles. Hij gaat langs bij groep zeven van zijn eigen vroegere basisschool: de Lea Dasbergschool in Rijkerswoerd. Mark Lauriks: “De laatste keer dat ik op de Lea Dasbergschool kwam, kreeg ik zelf nog zakgeld. Toen wist ik nog niet dat je later als volwassene ineens allemaal lastige beslissingen moet maken die gaan over geldzaken. Dat kan een enorme verantwoordelijkheid zijn als je net van school komt. Laat staan als je te maken krijgt met foute verleidingen, een verkeerd beeld op social media of beginnende schulden. Goed dat kinderen en jongeren nu al vroeg leren over financiële keuzes die ze later moeten maken.”
Gastlessen en andere activiteiten
Welzijnsorganisatie
Rijnstadvoert in opdracht van de gemeente Arnhem ook dit jaar allerlei activiteiten uit tijdens de Week van het geld. Er worden elke dag meerdere gastlessen gegeven op basisscholen, middelbare scholen en mbo-scholen door heel Arnhem. Bijvoorbeeld door ‘finfluencer’ Emma Mouthaan, mensen van de Rabobank en SNS-bank en de politie (onder andere Stef van de tv-serie Bureau Arnhem). Daarnaast is er improvisatietoneel, wordt er een kookworkshop gegeven en mogen studenten een Escape Room oplossen die draait om geld.
‘Skere Student’ Emma Mouthaan : “Ik werk mee aan de Week van het geld omdat ik het taboe dat heerst op praten over geld wil doorbreken. Geld is té belangrijk om niet over te praten!”
‘Bedwing de bling’
Het thema ‘Bedwing de bling’ gaat over de financiële verleidingen (‘bling') die jongeren tegenkomen. Want jongeren zien op social media de mooiste spullen en een dure ‘lifestyle’ voorbijkomen, terwijl daar vaak maar weinig van waar is, soms zelfs strafbaar is, of zij misschien wel zien dat ouders of mensen om zich heen juist veel moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Tijdens de Week van het geld krijgen jongeren mee wanneer het nodig is om een verstandige en veilige keuze te maken als het op geldzaken aan komt.