Op vrijdag 16 september herdenkt de stad de Slag om Arnhem. Het publiek is weer welkom om het programma in de Berenkuil en op de Rijnkade mee te beleven.
Er is een herdenkingsbijeenkomst in de Eusebiuskerk, de herdenking en kranslegging in de Berenkuil, de March over the Bridge en Bridge to Liberation als vanouds aan de voet van de John Frostbrug.
Op het podium op het water dit jaar muziek van Wulf, Laetitia Gerards, Jim Bakkum, Ben Saunders en Phion en dans van Introdans. Winfried Baijens neemt de kijker mee in de films met verhalen over de impact van de Slag om Arnhem in de Airborne Region. Iedereen kan de avond óók thuis beleven via livestream of televisie via Omroep Gelderland.
Burgemeester Ahmed Marcouch: "Hoe wij herdenken in Arnhem, weerspiegelt hoe wij zijn; prachtig, zoals onze stad de veteranen van Airborne bedankt. Wij brengen onze nieuwe generaties groot in vrede en veiligheid; thuis, op school en daarbuiten met Airborne als jaarlijkse mijlpaal. Juist in deze moeilijke tijden van oorlogsverschrikkingen in Oekraïne is dit een groot goed."
In de Eusebiuskerk en de Berenkuil staat de stad stil bij de slachtoffers van de Slag om Arnhem. Ook herdenken de Arnhemmers met elkaar de evacuatie van onze stad, waarbij ongeveer honderdduizend Arnhemse burgers huis en haard achter zich moesten laten. De avond begint met een besloten herdenkingsbijeenkomst in de Eusebius. Hierna is er een stille tocht naar de Berenkuil, waar de herdenkingsceremonie met kranslegging plaatsvindt. Dit jaar is er ook weer een March over the Bridge. Onder leiding van de Royal British Legion TN lopen pipes en drums spelers over de John Frost Brug van de zuidzijde naar de Berenkuil. Ook hier is het publiek welkom.
In 2022 beleven de Arnhemmers en hun bezokekers Bridge to Liberation weer samen aan de voet van de historische John Frostbrug. Winfried Baijens neemt de kijker mee in films over de de impact van de Slag om Arnhem in de Airborne Region. Met de kennis van nu kijken de aanwezigen samen terug naar het verleden om zelf de waarde van vrijheid te kunnen bepalen.
Muziek van Wulf, Laetitia Gerards, Jim Bakkum, Ben Saunders, Phion en Introdans
en special effects maken Bridge to Liberation opnieuw tot een experience.
Kijkers die de kranslegging en Bridge to Liberation liever vanuit huis beleven kunnen op vrijdagavond 16 september kijken naar Omroep Gelderland , via livestream op bridgetoliberation.nl en op de facebookpagina's van gemeente Arnhem en Bridge to Liberation. De herdenkingsavond ziet er als volgt uit:
Herdenken, beseffen en beleven doen we met elkaar in Arnhem, Ede, Renkum en Overbetuwe. Samen vertellen wij het verhaal van de Slag om Arnhem. Over september 1944, maar ook de impact die het vandaag de dag nog steeds heeft. Naast de herdenkingen kent de regio een breed programma met verschillende soorten activiteiten, zie Airborne-Region.nl.