Huissensedijk veiliger door nieuwe straatverlichting

Foto: TechniekNederland

De Huissensedijk krijgt dynamische straatverlichting. Daardoor wordt de veiligheid op het donkere fietspad sterk verbeterd.

Er fietsen dagelijks zo’n 800 mensen op de Huissensedijk.

Impact op omgeving en milieu een stuk kleiner

Fietsers op de Huissensedijk zien er in het donker soms geen hand voor ogen. Afgelopen jaar werden enkele keren fietsers in het donker overvallen. Met goede straatverlichting wordt deze weg een stuk veiliger. Deze dynamische verlichting heeft een kleinere impact op omgeving en milieu dan bij traditionele straatverlichting.

Slim detectiesysteem

De nieuwe straatverlichting op de Huissensedijk ‘fietst straks met je mee’. De straatlantaarns hebben een slim detectiesysteem, waardoor ze alleen op volle sterkte branden zodra er een fietser of voetganger in de buurt is. Zo hebben ze precies op het goede moment goed zicht. Is er niemand, dan branden ze op 20 procent van de capaciteit. Ook neemt het energieverbruik door deze verlichting fors af.

Veilig voelen

Burgemeester Ahmed Marcouch: “Onze inwoners moeten veilig kunnen fietsen, waar dan ook in de stad. En wij moeten ons inspannen om dat mogelijk te maken. Goed dat deze belangrijke fietsroute tussen Arnhem en Huissen straks ook goed verlicht is. Onze inwoners moeten zich er veilig kunnen voelen.” Naar aanleiding van eerdere incidenten zetten de politie en gemeente extra in op surveillance en toezicht op de dijken. Hun doel was het veiligheidsgevoel verbeteren.

Gereed voorjaar 2020

Het deel van de Huissensedijk waar de nieuwe straatverlichting komt, ligt tussen de op- en afrit Kruisstraat-Arnhem en de kruising met Loostraat-Huissen. Het is ongeveer een kilometer lang. In totaal komen er 60 lantaarnpalen. De gemeente verwacht in het voorjaar van 2020 de klus te hebben geklaard.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden