Pilot nieuwe vorm van budgetondersteuning in Arnhem

Foto: Arnhem Nieuws

De gemeente Arnhem start nog dit jaar met een proef voor een nieuwe vorm van budgetondersteuning. Bij succes moet dit een alternatief gaan worden voor het huidige beschermingsbewind en invoering zal de gemeente veel geld besparen.

Mensen die om geestelijke of lichamelijke redenen niet zelf hun financiën kunnen regelen krijgen beschermingsbewind opgelegd, een zware maatregel die niet altijd nodig is. Volgens de gemeente kost het ook veel geld, dat vervolgens niet voor andere vormen van armoedebestrijding kan worden gebruikt. 
Voordeel
In de pilot van het nieuwe alternatief krijgen ongeveer 80 personen een jaar lang budgetondersteuning op maat, met een mogelijkheid voor coaching. Wanneer deze proef slaagt heeft dat zowel voor de klant als voor de gemeente alleen maar voordelen. Klanten kunnen hun financiën sneller zelf regelen en de gemeente kan budget inzetten voor andere maatregelen om armoede te bestrijden. 
1,5 miljoen
Geheel volgens de landelijke trend zijn ook de kosten voor beschermingsbewind in Arnhem gestegen. In 2013 kostte het de gemeente bijna 1,5 miljoen euro. De inschatting is dat de gemeente per deelnemer gemiddeld 800 euro goedkoper uit is. De proef zou in dat geval 64.000 euro opleveren. Een evaluatie moet uitwijzen of die aanname klopt.
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen