Arnhem en Nijmegen kandidaat Velo-city

Foto:

De regio Arnhem-Nijmegen heeft zich kandidaat gesteld voor het organiseren van het grote internationale fietscongres Velo-city in 2017. Het congres biedt naast kennisdeling ruimte aan bedrijven, kennisinstellingen en overheden om te laten zien wat er op het gebied van fiets gedaan wordt in de regio.

Velo-city is het grootste fietscongres ter wereld en wordt georganiseerd door European Cyclists’ Federation (ECF), de Europese koepel van fietsersbonden. Het trekt in Europa circa 1.500 deelnemers. Het vier dagen durende programma wordt elk jaar door een andere stad georganiseerd. Eens in de twee jaar is dit een plaats in Europa. Bezoekers komen samen om de nieuwste innovaties op het gebied van fiets te bespreken, ideeën uit te wisselen en meer te leren over hoe je steden en regio’s fietsvriendelijk kunt inrichten. 
Van elkaar leren
De burgemeester van Arnhem, Herman Kaiser, laat weten dat Velo-city het uitgelezen platform is om aan de rest van de wereld te laten zien waar de regio op het gebied van fiets mee bezig is. “Bezoekers uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden komen samen op Velo-city en dat zijn potentiële partners voor de toekomst. Op deze manier kan het congres bijdragen aan het (versneld) uitvoeren van  projecten rond fietsen. Aan de andere kant heeft de regio Arnhem-Nijmegen een aantal voorbeeldprojecten waar andere Europese regio’s van kunnen leren.” 
Fietsinfrastructuur
In de regio Arnhem en Nijmegen wordt, samen met andere betrokken gemeentes gewerkt aan snelfietsroutes: directe fietsverbindingen met weinig obstakels en met zoveel mogelijk voorrang voor fietsers. Ook is Gazelle, één van de grootste fietsfabrikanten van Nederland, gevestigd in de regio en loopt de regio voorop met het ontwikkelen van fietsparkeervoorzieningen. “Onze regio krijgt regelmatig bezoek van buitenlandse delegaties die komen kijken hoe wij onze fietsinfrastructuur hebben aangelegd. Omgekeerd kan het internationale congres ons ook de innovatieve ideeën uit de rest van de wereld brengen”, benadrukt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.
Thema ‘the Freedom of Cycling’
Het is gebruikelijk dat steden die zich kandidaat stellen als organisator van Velo-city een thema kiezen. Arnhem en Nijmegen hebben gekozen voor ‘the Freedom of Cycling’. Vrijheid kent vele facetten en fietsen is een fantastische manier om vrijheid letterlijk en aan den lijve te ervaren.
Groningen ook kandidaat
Afgelopen jaar vond Velo-city plaats in Aidelaide (Australië), in 2015 wordt het congres in de Franse stad Nantes gehouden en het jaar daarop in Taipei (Taiwan). Behalve de regio Arnhem – Nijmegen heeft in Nederland ook Groningen zich kandidaat gesteld. De andere kandidaten voor de organisatie zijn Stockholm (Zweden), het Duitse Mannheim en Portugal. In december neemt de ECF een besluit over de organisatie.
Steun
De kandidatuur van de regio heeft steun van onder meer de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, de Radboud Universiteit, Minister Schulz, de ANWB, NOC*NSF, Euregio en de Fietsersbond.
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden