Maandburger van Meneer Smakers voor maart: de krekelburger

Foto: Meneer Smakers

Bij de nieuwe locatie van meneer Smakers in Arnhem staat de krekelburger deze maand als special op de kaart. De burger werd ontwikkeld door vier jonge Utrechters met hun bedrijf Jaapie Food.

De ondernemers werken samen met burgerketen Meneer Smakers, waar de krekelburger ‘Ome Japie’ heel maart de maandspecial is.

Al langer op het menu in buitenland

“In Frankrijk en Duitsland staan krekels al langer op het menu,” vertelt Cornelis den Hartog, een van de oprichters van Jaapie Food. Het bedrijf kweekt krekels in een boerderij op de Utrechtse Heuvelrug. “We exporteren nu vooral krekels naar het buitenland. Nederland loopt wat dat betreft achter omdat een écht lekker insecteneindproduct nog ontbrak.”

De Ome Japie

Maar dat eindproduct is er nu: de krekelburger is vorig jaar augustus in première gegaan bij de vier Utrechtse vestigingen van Meneer Smakers. ‘De Ome Japie’ werd op Oosterse wijze bereid door de burgerketen en was een groot succes in de Domstad.

Burger lekker kruidig

De nieuwste locatie van Meneer Smakers, sinds eind vorig jaar gevestigd aan de Jansstraat in Arnhem, laat de Gelderse provinciehoofdstad daarom in maart ook kennismaken met de unieke burger. Bram van Riet, operationeel verantwoordelijk bij Meneer Smakers, denkt dat de burger wel in de smaak gaat vallen: “De burger is lekker kruidig en is qua structuur te vergelijken met een vegetarische vleesvervanger. En mooi meegenomen: krekels zijn ook gezonder dan een normale hamburger.”

Duurzaam alternatief

De krekelburger is niet alleen goed voor de mens. Ook het milieu zou profiteren van een toename in insectenconsumptie. De productie van krekels blijkt bijzonder duurzaam, efficiënt en circulair te zijn. De insecten zijn een stuk minder belastend voor het milieu dan vee als koeien, kippen en varkens, doordat ze minder water verbruiken. Daarnaast stoten ze bijna geen CO2 uit en is er heel weinig land nodig om de insecten te kweken.

Eten van de toekomst

Voor ‘De Ome Japie’ worden 35 krekels gebruikt om een krekelburger te maken. De beestjes krijgen overigens alleen restvoedsel te eten. “Dit is voedsel dat anders weggegooid zou worden, zoals resten van bakkerijen en granen van pasta’s. Daarnaast draait onze kwekerij volledig op zonne-energie,” aldus Den Hartog. “We denken dat dit wel eens het eten van de toekomst zou kunnen zijn.”

Zelf proeven

Benieuwd geworden naar de krekelburger? ‘De Ome Japie’ is de hele maand maart te bestellen bij Meneer Smakers aan de Jansstraat in het hartje van Arnhem. Geen zin om de deur uit te gaan? Je kunt de burger ook thuis laten bezorgen via Deliveroo.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden