Man veroordeeld voor brandstichting woonlocatie voor kwetsbare jongeren in Arnhem

20 apr 2023, 9:00 112
rechtbankvlammen vuur
REchtbank
De rechtbank veroordeelt een twintigjarige man uit Arnhem voor opzettelijke brandstichting met levensgevaar voor anderen. Hij krijgt een jeugddetentie van 240 dagen, waarvan 222 dagen voorwaardelijk opgelegd.
Voor het voorwaardelijk strafdeel geldt een proeftijd van twee jaar en hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Daarnaast legt de rechtbank een taakstraf van 160 uur op.

Het voorval

Op 30 januari 2022 woedde in de nachtelijke uren een brand aan een woonlocatie voor kwetsbare jongeren in Arnhem. Op dat moment lagen in het pand jongeren te slapen. Door de brand werd een zonnescherm verbrand en een ruit gebroken. De jongeren werden geëvacueerd voordat de brand zich tot in de slaapkamers kon uitbreiden.

Molotovcocktail

Bij het pand trof de politie een molotovcocktail aan. De molotovcocktail was onder andere gemaakt met een stuk van een shirt. Dat shirt trof de politie na de brand in de woning van de man aan. Ook zat het DNA van de man op de molotovcocktail en straalde de telefoon van de man op het moment van de brand aan in de buurt van het plaats delict. In de computer van de man stonden zoektermen als 'how to break a window', 'wanneer staat je vingerafdruk in het politieregister?'. De man woonde eerder zelf op de locatie. Begeleiders en bewoners van de locatie verklaarden dat de man in het verleden zou hebben gezegd dat hij de woonbegeleiders nog wel wat zou aandoen en dat hij de locatie wilde affikken en er molotovcocktails op wilde gooien. De rechtbank vindt daarom bewezen dat de man degene is geweest die de brand heeft gesticht.

Toepassing jeugdstrafrecht

De man is door een psycholoog onderzocht, die de man diagnosticeerde met autisme en PTSS. Omdat de man nog niet volledig tot een volwassene is ontwikkeld, past de rechtbank het jeugdstrafrecht toe. Nadat de man was aangehouden, zat de man achttien dagen in jeugddetentie. Omdat de hulp die de man na zijn vrijlating kreeg goed verliep, legt de rechtbank dezelfde hulp voor de duur van twee jaar aan hem op. De man krijgt een ambulante behandeling en woont begeleid. De man mag daarnaast twee jaar niet bij de locatie komen.