Arnhem wil nieuwkomers sneller mee laten doen in de samenleving

10 mei , 12:21 Gemeente
paul smeulders1 wethouder wonengemeentearnhem
Gemeente Arnhem
Wethouder Smeulders bij Connect Rozet

De gemeente Arnhem wil vastleggen hoe zij in de toekomst omgaat met de opvang, integratie en huisvesting van mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld.

Daarvoor is een nieuw plan voorgesteld aan de gemeenteraad. Het beleidskader ‘Arnhem, gastvrije stad’ is ontwikkeld in samenwerking met bewoners, professionals en nieuwkomers zelf, en bouwt voort op wat de stad al doet.

Meer aandacht voor taal en werk

In het plan staat dat de gemeente extra inzet op taal en (vrijwilligers)werk vanaf de eerste dag van opvang. Bovendien wil de gemeente begeleiding op maat en aandacht voor de positie van vrouwen en jongeren.

Met dit beleidskader stelt Arnhem stabiele uitgangspunten voor de lange termijn, zodat alle betrokken partijen weten waar ze aan toe zijn. Het versterkt de verbinding tussen inwoners van Arnhem, bevordert zelfredzaamheid en voorkomt hogere maatschappelijke kosten in de toekomst. Partners als VluchtelingenWerk, Rijnstad, COA, woningcorporaties en zorgorganisaties leveren een belangrijke bijdrage aan de uitvoering.

Arnhem kiest voor duidelijkheid

Paul Smeulders, wethouder Vluchtelingenzaken: “Wij willen dat iedereen die hier naartoe komt snel een plek vindt in de samenleving. Daarom zetten we in op taal en werk vanaf dag één. Dat is beter voor de mensen zelf, en voor onze stad als geheel. Zo zorgen we dat mensen mee kunnen doen en zich welkom voelen. In een tijd waarin oorlog, onrust en strengere landelijke regels de situatie voor vluchtelingen steeds moeilijker maken, kiezen we in Arnhem voor duidelijkheid en betrokkenheid.“

Meedoen vanaf dag één

Goede opvang en snelle integratie zijn niet alleen belangrijk voor nieuwkomers zelf, maar leveren ook de samenleving veel op. Door vanaf dag één in te zetten op taal, werk, onderwijs en begeleiding, helpt Arnhem mensen sneller op eigen benen te staan. Dat voorkomt op termijn extra kosten, bijvoorbeeld voor schulden, uitkeringen of het missen van onderwijs.

Het beleidskader is geschreven voor de hele stad. Daarom is het ook beschikbaar in begrijpelijke taal, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen meelezen en meedoen.