112

Duo veroordeeld voor straatroof in Arnhem

Foto: Rechtbank

De rechtbank veroordeelt twee mannen, afkomstig uit Den Haag (20 jaar) en Ede (26 jaar), voor een straatroof met geweld. De 20-jarige man krijgt een gevangenisstraf van twaalf maanden.

Aan de 26-jarige man legt de rechtbank een celstraf van 270 dagen, waarvan 168 voorwaardelijk op. Aan zijn straf zijn bijzondere voorwaarden verbonden.

Slachtoffer uit Arnhem

Op 15 september achtervolgden de twee mannen het slachtoffer tot aan zijn woning in Arnhem. Een van de mannen sprak het slachtoffer in de flat aan. Op camerabeelden van de entreeruimte van de flat is te zien dat de 20-jarige man direct het slachtoffer slaat waardoor hij op de grond valt. Het slachtoffer werd op de grond door de 26-jarige man vastgehouden en nog een keer door de 20-jarige geslagen. De man uit Den Haag haalde vervolgens de portemonnee van het slachtoffer uit zijn zak. In deze portemonnee zaten contant geld, creditcards, een bankpas en rijbewijs. Daarna sloegen het tweetal op de vlucht.

Uiteenlopende rollen van de mannen

Door het verspreiden van de camerabeelden kwam de politie het duo op het spoor. De 26-jarige man uit Ede bekende de straatroof, terwijl de 20-jarige man uit Den Haag zijn betrokkenheid ontkende.
De rechtbank houdt bij de opgelegde straf rekening met de uiteenlopende rollen van de mannen, het strafblad en de adviezen van de deskundigen die de mannen hebben onderzocht. De deskundigen adviseerden voor de 20-jarige man het feit volledig aan de man toe te rekenen. Hij nam het initiatief in de straatroof en deelde daarnaast ook de klappen uit aan het slachtoffer. Bovendien liep de man nog in zijn proeftijd toen hij deze straatroof pleegde. Volgens de rechtbank is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend en geboden.

Bijzondere voorwaarden

De man uit Ede is niet eerder voor vergelijkbare feiten veroordeeld.  Daarnaast neemt hij gedeeltelijk zijn verantwoordelijkheid en staat ook open voor behandeling. Volgens de rechtbank is daarom een deels voorwaardelijke gevangenisstraf passend. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van drie jaar. Hieraan  bijzondere voorwaarden verbonden.  Zo moet de meewerken aan een ambulante behandeling. Daarnaast geldt een contactverbod met slachtoffer en moet hij zich melden bij de reclassering.

Schadevergoeding

Tot slot moeten beide mannen een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen van ongeveer €1.800 per persoon.

Bron: Rechtspraak

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden