112

Hotelpersoneel maakt veel te veel werkuren op Rijncruiseschip

Foto: Poliltie Arnhem

De politie en andere samenwerkende overheidsinstanties controleerden maandag 7 oktober in Arnhem een Nederlands passagiersschip. Doel was het bestrijden van misstanden in de rivercruise-sector.

Belangrijkste resultaat was de constatering dat een aantal personeelsleden regelmatig veel te lange werkdagen maakte.

Arbeidstijdenwet

Naast de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid namen de Inspectie Werkgelegenheid en Sociale Zaken (ISZW), de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Douane deel aan deze integrale controle. Elke organisatie controleerde volgens zijn eigen bevoegdheden. ISZW controleerde bijvoorbeeld op diverse aan werk gerelateerde voorschriften als de Arbeidstijdenwet en de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in Europa. Politie en ILT controleerden alle nautische voorschriften aan boord van het passagierschip. Bij de douane lag de focus vooral op de accijns van scheepsbrandstoffen.

Rusttijden

Tijdens de controle waren er geen passagiers aan boord. Met het hotelpersoneel werd uitgebreid gesproken en alle voorgeschreven documenten werden gecontroleerd. Duidelijk werd dat een aantal personeelsleden regelmatig te lange werkdagen maakte en dat deze werkdagen te lang aaneengesloten waren zonder de voorgeschreven rusttijden. ISZW analyseert de verkregen informatie en beraadt zich over vervolgstappen. Bij de nautische controle kreeg de gezagvoerder een waarschuwing omdat de tachograaf niet werkte. Dit kon ter plaatse worden verholpen.

Aanpak malafide bedrijfsvoering

Bij de Landelijke Eenheid is de aanpak van transportcriminaliteit een speerpunt. Samen met ILT, ISZW en andere ketenpartners draagt de politie bij aan een integere transportbranche. De aanpak van malafide bedrijfsvoering in de rivercruise-sector is daar een onderdeel van.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen