Arnhem houdt vrijwel alle ID-ers aan het werk

ARNHEM – De gemeente Arnhem is er in geslaagd om samen met de (oorspronkelijke) werkgevers, reïntegratiebedrijf Agens en Presikhaaf Bedrijven vrijwel alle ID-ers (mensen met een In- en Doorstroombaan) aan het werk te houden.  

ARNHEM – De gemeente Arnhem is er in geslaagd om samen met de (oorspronkelijke) werkgevers, reïntegratiebedrijf Agens en Presikhaaf Bedrijven vrijwel alle ID-ers (mensen met een In- en Doorstroombaan) aan het werk te houden.  

Uit de gemeentelijke eindrapportage ‘ID-ers aan het werk’ blijkt dat er een oplossing is gevonden voor in totaal 285 ID-ers (90,2 %) van de oorspronkelijke 316 ID-ers. Van deze 285 mensen houden er 178 (56 %) hun huidige werkplek. Dit kan onder meer omdat de huidige werkgevers – waaronder de gemeente zelf – bereid en in staat zijn om de loonwaarde (doorgaans 50 %) van deze mensen te betalen. De gemeente vult dat loon aan tot het ‘oude’ salarisniveau.  

Van de genoemde 285 personen blijven er 45 (14 %) betaald aan het werk via een SW-indicatie (Sociale Werkvoorziening). Daarnaast is bij Presikhaaf Bedrijven een arbeidspoule ingericht om mensen aan de slag te houden. Mensen kunnen (zonder SW-indicatie) in deze poule geplaatst worden op vrijwillige basis, maar dan moeten ze – te beoordelen door Presikhaaf – wel in staat zijn een minimale productie te leveren (een loonwaarde hebben van minimaal 35 %). Inmiddels zijn negen personen in deze poule geplaatst.

Verantwoordelijk wethouder Michiel van Wessem: “Arnhem toont hiermee nadrukkelijk haar sociale gezicht. Waar veel gemeenten in Nederland gesubsidieerde banen hebben geschrapt, is het ons gelukt om in nauwe samenwerking met werkgevers en reïntegratiebureaus mensen aan het werk te houden.”

Negentien ID-ers hebben zelf afgezien van het aangeboden ”van werk naar werk-traject” of de arbeidspool. Zij kiezen voor een eigen weg. Twaalf ID-ers hebben het aangeboden ”van werk naar werk-traject” wel volledig afgerond, maar helaas is het bij hen niet gelukt om samen met werkgevers een oplossing te bereiken. Voor deze mensen zal naar verwachting door UWV een passende (WW) uitkering worden verleend. 

Bezuinigingen participatiebudget

Het afbouwen van de ID-regeling was het directe gevolg van een miljoenen bezuiniging van het Rijk op het zogenoemde participatiebudget. Dit is het budget dat vooral bedoeld is om mensen vanuit de bijstand weer aan het werk te krijgen. Bij de definitieve besluitvorming over hoe de rijksbezuinigingen op te vangen gaf de raad in 2011 door middel van een amendement aan dat de door ontslag bedreigde ID-ers, betaald aan het werk gehouden moesten worden. De gemeente en een aantal andere partijen hebben daarop het afgelopen anderhalf jaar een forse inspanning geleverd met het hiervoor aangegeven resultaat. Daarbij is ook nog eens de aanvankelijk beoogde bezuiniging op het ID-budget van 4 miljoen op jaarbasis gehaald.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen