Dure nederlaag Ajax tegen Vitesse

Arnhem – Ajax is zaterdag in de lastige thuiswedstrijd tegen Vitesse tegen zijn eerste nederlaag van het seizoen aangelopen in de Eredivisie. De ploeg van trainer Frank de Boer verloor met 2-0. Ajax blijft steken op achttien punten en lijkt voorlopig te zijn afgehaakt in de titelstrijd. Vitesse, waar Wilfried Bony met twee treffers de grote man was, heeft nu 24 punten, een minder dan koploper FC Twente.

Ajax had na zeven minuten een grote kans op de openingstreffer via Siem de Jong, maar had daarna moeite om Vitesse in de problemen te brengen. De thuisploeg speelde in een te laag tempo en na een foute terugspeelbal van Christian Poulsen scheelde het niet veel of Jonathan Reis had voor de 0-1 gezorgd. De Braziliaan trof echter het zijnet.

Die waarschuwing bleek voor Ajax, dat opnieuw met Christian Eriksen in de punt van de aanval speelde, niet voldoende. Zeven minuten voor rust sloeg Bony toe, nadat hij een voorzet met wat geluk voor zijn voeten had gekregen.

Tweede helft

In de tweede helft deelde Vitesse direct een forse tik uit. Bony tekende voor zijn tweede treffer door een voorzet van Renato Ibarra achter doelman Kenneth Vermeer te koppen. Omdat Reis (redding Vermeer) en Marco van Ginkel (op de lat) niet veel later dotten van kansen onbenut lieten, werd Ajax levende gehouden door de Arnhemmers.

De Amsterdammers gingen ook nog wel op zoek naar de aansluitingstreffer, maar veel gevaar leverde dat niet op voor het doel van Piet Velthuizen. Daley Blind stuitte op Velthuizen en De Jong raakte de controle over de bal kwijt. Ajax is nu al vier Eredivisieduels op rij zonder zege.