Flinke toename meldingen bij Belastingdienst van phishingtrucs

Foto: Wikimedia

Bij de Belastingdienst komen steeds meer meldingen binnen van fraude of pogingen tot fraude door cybercriminelen. Ging het in 2017 nog om zo’n 7000 meldingen, dit jaar zijn dat er al 150.000.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Belastingdienst na berichtgeving door het AD. Vorig jaar zijn 35.000 meldingen gedaan.

Bedrieglijk echt

Het gaat dan om phishingmails, -sms’jes en -apps, waarmee criminelen proberen uit naam van de Belastingdienst geld af te troggelen. Die boodschappen lijken bedrieglijk echt, alsof ze afkomstig zijn van de Belastingdienst. Maar als mensen op links in het bericht klikken, kunnen criminelen hun rekening plunderen.
De Belastingdienst probeert zoveel mogelijk frauduleuze sites uit de lucht te krijgen. Verder waarschuwt de dienst via onder meer social media voor dergelijke criminele praktijken.

Nooit via link geld over maken

“Wij sturen nooit een bericht via WhatsApp, sms of mail over bijvoorbeeld betalingsachterstanden. Wij vragen je ook nooit per mail, WhatsApp, sms of telefoon om via een link geld over te maken of persoonlijke gegevens door te geven (phishing),” aldus een woordvoerder van de Belastingdienst.

What do you want to do ?

New mail

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden