Nijmegenaar start actie voor Oekraine: stel je huis open voor vluchtelingen

Foto:

“Ik kon niet machteloos toekijken. Er moet opvang komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Genoeg mensen hebben daar ruimte voor, in hun huis en in hun hart.” Zo motiveert Louis de Mast uit Nijmegen zijn motivatie voor het starten van de actie Room for Ukraine.

De verschrikkelijke oorlog in Oekraïne brengt een enorme vluchtelingenstroom op gang. De EU houdt op termijn rekening met 7 miljoen ontheemde Oekraïners op de vlucht. Nu al zijn honderdduizenden vluchtelingen in landen gearriveerd, die vallen onder het verdrag van Schengen. De eerste Oekraïners hebben zich gemeld bij opvangcentrum Ter Apel.

Met Room for Oekraïne wil initiatiefnemer Louis de Mast een oplossing vinden voor deze groep vluchtelingen. Samen met een grote groep vrijwilligers koppelt hij de vraag van vluchtelingen uit Oekraïne aan opvang bij mensen die liefdevol hun huis voor hen openstellen.

Opvang voor vluchtelingen

Initiatiefnemer Louis de Mast is vastberaden om een oplossing te vinden voor deze groep vluchtelingen. “Wij konden niet langer machteloos toekijken. Er moet snel opvang geregeld worden voor onze broeders en zusters uit Oekraïne. Genoeg Europeanen hebben ruimte over in hun huis en in hun hart. Wir schaffen das.”

Daarom is hij samen met een groep vrienden uit Nederland een vrijwilligersinitiatief gestart: RoomForUkraine. Doel: vluchtelingen uit Oekraïne huisvesten lokaal in Europa bij mensen die plek over hebben. Hulpaanbod matchen met de hulpvraag die nu aan onze deuren klopt. “Zodat ze een warme en veilige plek vinden, om op adem te komen. Een mooi alternatief voor kille opvangcentra die vaak al overvol zitten.”

Vrijwilligersinititatief

RoomForUkraine is een particulier vrijwilligersinitiatief, maar heeft de ambitie om in korte tijd uit te groeien tot een NGO dat door heel Europa het positieve verschil kan maken. De Mast: “Red één mens en je red de wereld. Met die wijsheid gaan we dit avontuur aan. En het is gewoon keihard nodig.”

Wil je ook helpen?

Heb je ruimte voor een of meerdere vluchtelingen? Neem dan contact op met Room for Ukraine.

Of kijk op de facebookpagina van de organisatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen