Huisnummers stacaravans en chalets moeten veiligheid verhogen

Foto: Vakantiepark Arnhem

Ruim 9500 Gelderse recreatieobjecten, met name stacaravans en chalets, hebben een huisnummer gekregen. Provincie Gelderland doet dit om wantoestanden op verouderde recreatieparken tegen te gaan.

Formeel hoeft een stacaravan niet te worden geregistreerd. Dat biedt mogelijkheden voor criminelen, maar ook (onbedoeld) voor kwetsbare mensen. Een stacaravan met een huisnummer maakt een bewoner minder anoniem. Verschillende Gelderse gemeenten, waaronder Arnhem, hebben de nummering al gedaan.

Hulpdiensten

Om een dergelijk recreatieobject te nummeren, moet je de kavel waarop deze mobiele woningen staan, aanwijzen als standplaats. Vervolgens kan daaraan een adres worden toegekend. Een concreet adres is te verbinden aan de Basisregistratie Personen, waarmee overheden en hulpverlenersdiensten sneller kunnen doorpakken.

Misstanden op vakantie- en recreatieparken tegengaan

Eerder is het programma Vitale Vakantieparken opgetuigd. Met als doel zwakkere recreatie-ondernemingen vitaal te maken. Maar regelmatig is de situatie ernstiger, dan is de inzet van het Ariadne project nodig. In het Ariadne project trekken de Gelderse gemeenten, politie, het Openbaar Ministerie en de provincie Gelderland samen op in de strijd tegen criminaliteit en ondermijning op vakantieparken. Voor het nummeringsproject is contact en steun gezocht met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Den Haag gaf groen licht. Want deze informatieleemte over recreatieparken gaat heel Nederland aan.

Goede informatievoorziening.

Objectnummering helpt het vindbaar maken van dubieuze personen. Vermoedelijk telt Gelderland zo’n 15.000 stacaravans. Gemeenten beschikken over de BAG. De BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) bevat gemeentelijke basisgegevens van alle adressen en gebouwen in een gemeente. Stacaravans kwamen tot voor kort daarin niet voor omdat zo’n object ‘niet duurzaam aan de grond’ is verbonden. Door de standplaatsen te registreren en op basis daarvan een adres toe te kennen kunnen deze recreatieobjecten in de BAG worden opgenomen.

Dringende oproep

Weerbaarheidsgedeputeerde Peter van ’t Hoog: “Het nummeren van recreatieobjecten om criminaliteit tegen te gaan klinkt heel logisch. Ik ben blij dat een aantal gemeenten dit goed opgepakt hebben. We zijn er nog niet, ik roep andere plaatsen hieraan mee te doen.”

Inmiddels hebben Arnhem, Apeldoorn, Ede, Epe, Ermelo, Neder-Betuwe, West Maas en Waal, Winterswijk en Zaltbommel hier gebruik van gemaakt. De provincie roept andere gemeenten dan ook dringend op ook mee te willen doen met deze recreatieobjectregistratie.

Bron: provincie Gelderland

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden