Ingezonden:  Pleidooi tegen hoge huren en huisjesmelkers

Foto: GoogleMaps

Ingezonden – Oud-Arnhemmer Wilfred Jansen pleit voor het opnieuw oprichten van woningverenigingen als recept tegen de hoge huren en huisjesmelkers in Arnhem. Woningbouwverenigingen kunnen zorgen voor sociale, fatsoenlijke woningbouw, aldus Jansen.

‘Uit een artikel in De Gelderlander van 14 augustus blijkt dat alleenstaanden moeilijk een woning kunnen vinden in Arnhem. Waar is de tijd gebleven dat er nog woningbouwverenigingen bestonden en de huurder maximaal 25 procent van zijn/haar besteedbaar inkomen aan huur mocht uitgeven ?

Huisjesmelkers aanpakken

In dat licht is het plan van de Minister Ollongren om huisjesmelkers aan te pakken relevant. Huisjesmelkers zijn niet alleen particulieren, maar ook beleggers, woningcorporaties en makelaars. Soms is er zelfs sprake van illegale onder- en kamerhuur van malafide pandeigenaren, hetgeen kan leiden tot intimidatie en buitensluiten van bepaalde groepen. Ook de uitzendbranche die verlegen is om goedkope buitenlandse arbeidskrachten verhuurt in samenwerking met (dubieuze) investeerders. Dat leidt ook tot woekerhuren en slechte doorstroming voor starters. Helaas blijkt het plan van de Minister, als dat al ooit ingang vindt, voor Arnhem deels dus al te laat. Dat geldt ook voor het ‘bestemmingsplan woningsplitsing en verkamering’ van de gemeente Arnhem. Getuige de goedkope arbeidsmigranten die al zijn samengehokt in huizen en flats in Arnhem, wat veel overlast voor buurtbewoners meebrengt.

Malburgen West

Helaas is het niet de gemeente zelf, maar buurtbewoners die op het probleem moeten attenderen. Wat betreft Malburgen West stond in De Gelderlander van 8 augustus hierover een onthullend artikel. Studenten en arbeidsmigranten met wisselende diensten, soms dronken in gehorige oudere huizen veroorzaken veel overlast. Stelt je voor dat je bovenburen hebt van vijf lawaaierige arbeidsmigranten in een gehorige oude woning! Ook trekt de huisjesmelkerij dubieuze huurders aan die buiten de radar van justitie en woningcorporaties willen blijven.
De huurders en huisjesmelkers voelen zich niet verantwoordelijk voor de buurt, met als gevolg verdere verloedering. Krijgt men al een ‘goedkoop huis, dan veroorzaakt dat stress.

Woningen bouwen niet voldoende

Wil men iets beters zoeken, helaas, daarvoor zijn de huren en prijzen te hoog in Arnhem. Of het nieuwe plan van de gemeente soelaas biedt is afwachten. Helaas biedt het plan nu mogelijkheden om af te wijken van het verbod en geldt het dus alleen voor nieuwe gevallen.
Bovendien biedt het plan van de gemeente geen goed recept tegen de commercialisering. Woningen bouwen alleen is niet voldoende, de marktwerking moet worden aangepakt. Het lijkt me bovendien wijs dat de koper ook in het huis blijft wonen bij verhuur. Er moet ook een eind komen aan woningbouwcorporaties die woningen verkopen, zich richtten op beleggingen en hoge huren incasseren en er weer woningbouwverenigingen komen die zich richtten op de taak waarvoor ze ooit dienden: sociale, fatsoenlijke woningbouw verzorgen.’

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen, inwoner van Arnhem 1987-2007

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden