112

Voormalig militair veroordeeld voor bedreiging ex-vriendin

Foto: Pixabay

De meervoudige militaire kamer veroordeelt een 31-jarige voormalige militair tot een werkstraf van 60 uur voor bedreiging, vernieling, mishandeling en verboden wapenbezit.

De man en zijn ex-vriendin hadden relatieproblemen. Toen de vrouw haar spullen uit de woning wilde verhuizen, waarbij onder andere haar vader aanwezig was, ontstond een conflict tussen de man en de vrouw. Haar vader sprong er toen tussen. De man kwam met zijn arm tegen de arm van de vader, dan wel een gereedschapskist aan, waardoor de gereedschapskist tegen de wenkbrauw van de vader kwam. De militaire kamer verklaart dit als mishandeling bewezen.

Werpsterren en boksbeugels

De man stuurde de vrouw sms-berichten met bedreigende teksten. Ook bekladde hij meubilair dat de vrouw zou meenemen uit de woning met een watervaste stift. Tot slot had de man verboden wapens, in de vorm van werpsterren en boksbeugels, in bezit.

De man werd ook verdacht van stalking. Hiervan spreekt de militaire kamer hem vrij.

Gebruik van geweld als militair

De man was militair toen de bewezen verklaarde feiten zijn gebeurd. De militaire kamer neemt het hem dan ook kwalijk dat hij als militair geweld heeft gebruikt, terwijl juist van een militair zelfbeheersing met betrekking tot het gebruik van verbaal en ander geweld mag worden verwacht. Verder houdt de militaire kamer rekening met de omstandigheid dat de man de schuld grotendeels buiten zichzelf legt en weinig verantwoordelijkheid voor zijn handelen lijkt te nemen.

Blanco strafblad

Daarentegen weegt de militaire kamer ook mee dat ook de ex-vriendin een aandeel heeft in de confrontaties waarbij over en weer sms-berichten met harde woorden werden gestuurd. Bij het bepalen van de straf hield de militaire kamer ook rekening met de lange tijdsverloop van de strafzaak en het blanco strafblad van de man.

Voor de schade aan het meubilair moet de man zijn ex-vriendin 700 euro betalen.

Bron: Rechtspraak

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden