Kabinet wil ‘schuldentaboe’ doorbreken

Foto: Flickr

Het kabinet is een landelijke campagne begonnen om schulden bespreekbaar te maken en zo te zorgen dat mensen sneller hulp gaan vragen.

Ongeveer 1,4 miljoen gezinnen in ons land hebben problematische schulden of lopen kans die te krijgen. Daar zitten ongetwijfeld ook gezinnen uit Arnhem bij.

Schuldentaboe

Mensen vinden het lastig om hulp te vragen als ze eenmaal schulden hebben. Daardoor worden de problemen steeds groter. Dit ‘schuldentaboe’ wil het kabinet doorbreken. In de campagne vertelt een aantal mensen die in het verleden schulden hebben gehad over hun ervaringen.

“Mensen lopen gemiddeld vier tot vijf jaar rond met schulden voordat ze aan de bel trekken. Een kleine schuld kan dan uitgegroeid zijn tot een onoplosbaar probleem dat het leven beheerst. Stress, een slechtere gezondheid en verlies van werk kunnen het gevolg zijn”, aldus staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken.

De campagne moet ertoe bijdragen dat mensen met schulden sneller uit hun schulp kruipen en gaan praten over hun geldzorgen. Mensen moeten over hun schaamte heen stappen, aldus Van Ark. “Maak schulden bespreekbaar.”

Kom uit je schuld

Ze lanceerde de campagne maandag in Rotterdam, omdat die stad net is begonnen met een nieuwe aanpak van schulden. Samen met gemeenten en maatschappelijke organisaties wil het kabinet schuldenprobleem aanpakken. Van Ark trekt hier 80 miljoen euro voor uit.

Schuldambassadeurs delen via de website Kom uit je schuld hun ervaringen, zij kwamen uit voor hun schulden en dat bleek voor hen de oplossing.

Voor professionals is er een apart portaal met allerlei tools rondom schuldhulpverlening, zo zijn er praktijkvoorbeelden, onderzoeken, praktische hulpmiddelen en kennisbundels waarmee je zo goed mogelijk iemand met geldproblemen kunt helpen.

Bron: Renkum Nieuws

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden