Op 23 april overleed in zijn woonplaats Deventer op 86-jarig leeftijd Jacques Magendans. Magendans, beeldhouwer en schilder, werd geboren in Klarendal en woonde lange tijd in Arnhem.
Jacques Magendans studeerde aan de Arnhemse academie voor Beeldende kunsten. Ook richtte hij de Arnhemse Kameleon kunstgroep op.
De kunstkring Kameleon werd door Magendans opgericht in 1961, in het eerste café aan de Korenmarkt. Jongeren van toen genoten in het pand aan de Luthersestraat 18 van jazz, cabaret, literatuur en beeldende kunsten. Magelans was de spil van deze kunstkring: hij nam de programmering voor zijn rekening. Aan de Lutherse straat heerste een sfeer als in een Parijse kelder. Er brandden kaarsen en klonk moderne jazz. Kunstenaars discussieerden over ‘de kunsten’ en toonden hun werk. De bekendste bezoekers waren Herman Brood, Jan Cremer en Johnny van Doorn. Alle bekende jazzmusici uit die tijd, onder wie de beroemde Arnhemse slagwerker Pierre Courbois, traden er op. In Deze roemruchte Arnhemse Kunstkring heeft tot februari 1967 bestaan. Toen was het vrij plots afgelopen met deze artistieke vrijhaven. De politie sloot de tent wegens regelmatige vechtpartijen met vetkuiven en nozems. Die waren kwaad omdat ze niet binnenmochten.
Na een aantal jaren gewerkt te hebben in Frankrijk en Portugal, verhuisde Magendans in de jaren zeventig naar Deventer. Daar begon hij rond 1970 als jeugdwerker en later de gemeentepolitiek in ging. Hij organiseerde ook kunstmanifestaties en was eigenaar van het Ei van Columbus en Zout der Aarde in de Deventerse Polstraat. Zijn beeldhouwkunst is zichtbaar in Deventer, onder meer bij de spoorbrug.
In 2005 schreef Jacques Magendans het volgende over zijn leven als kunstenaar: ‘Tussen 1955 en 1960 deed ik de opleiding als beeldhouwer op de Akademie voor beelden kunst en kunstnijverheid te Arnhem. Naast de opleiding beeldhouwen werden tevens tal van andere beeldende technieken gegeven. Om er enkele te noemen : dier en portret tekenen,etsen, steendruk, affiches maken, kunstgeschiedenis, een tweejarige opleiding anatomie steenhouwen, letters in negatief snijden, gipsgieten en portretten en naakten boetseren.
In 1960 begon het echte werk, soms als assistent of uitvoerder bij reeds gevestigde kunstenaars om hun opdrachten te verwezenlijken, soms als assistent bronsgieter en dan eindelijk de eerste opdrachten.
Daarnaast allerlei bijbaantjes als:particulier chauffeur,werken bij de P.T.T, plaatsaanwijzer in de concertzaal Musis Sacrum, medewerker en rondleider op de beeldhouwtentoonstellingen van 1955 en 1958 te Sonsbeek. Figurant gedurende twee jaar bij de toneelgroep THEATER onder Rob de Vries,waarbij ik een aantal belangrijke toneelstukken mocht meewerken en zelfs in een van de eerste toneelvoorstellingen op de tv mocht optreden als beul in het stuk *THE DEVILS DICIPLE * van BERNHARDT SHAW. Verder ook in the Prince en de Showgirl *.Het stuk dat het meeste indruk op mij maakte was *het bezoek van een oude dame * geschreven door Friedrich Durrenmatt .
Dit alles is maar een klein deel van het leven dat je meemaakt in vijftig jaar kunst. Nu heb ik tijd en ruimte om van andere activiteiten als dichten,schrijven en schilderen op de computer te kunnen genieten met als nu voornaamste doel :het organiseren van een overzichtstentoonstelling
die alle facetten van de beeldende kunst laat zien.’
De uitvaart van Jacques Magendans vindt plaats op maandag 29 april om 14.45 Uitvaartcentrum Steenbrugge Raalterweg 29, 7431 PA Diepenveen .