Gemeente verwijdert ‘weesfietsen’ op 26 maart

Sinds februari 2019 heeft de gemeente Arnhem de mogelijkheid om ‘weesfietsen’ te verwijderen uit de openbare ruimte. Na een stickeractie bij 400 weesfietsen in de stad, worden deze fietsen op 26 maart opgehaald door de gemeentelijke dienst AFAC.

Het ‘Fietsstalverbod weesfietsen’ is sinds februari 2019 in werking. Hierdoor is het verboden om een fiets of bromfiets langer dan 28 dagen onafgebroken te stallen in de openbare ruimte. Na deze 28 dagen is een fiets officieel ‘verweesd’.

Eerste stickeractie

Als eerste actie zijn rondom het Willemsplein en het Centraal Station fietsen gelabeld met een blauwe sticker, waarvan de gemeente vermoedde dat dit mogelijk weesfietsen waren. Op deze sticker staat de maximale stallingstermijn van 28 dagen vermeld. In totaal zijn 400 fietsen gelabeld. Deze eerste actie liep na 28 dagen af, op dinsdag 19 maart.

Gele sticker als waarschuwing

Wanneer de blauwe sticker na 28 dagen nog op de fiets zat, werd de sticker vervangen door een geel exemplaar. Hierop staat aangegeven dat de fiets is aangemerkt als weesfiets en na 7 dagen wordt verwijderd. Deze gele sticker is op 19 maart op de weesfietsen geplakt.

Verwijdering fietsen

Op 26 maart worden de nog steeds aanwezige weesfietsen met gele sticker opgehaald door AFAC waar ze in depot aan de Nieuwe Kade worden gezet. Daar wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of de fiets als gestolen staat geregistreerd. Ze blijven drie maanden in het depot staan en kunnen dan worden opgehaald door hun rechtmatige eigenaar.

Fiets ophalen

Vermoedt u dat uw fiets tijdens deze actie is verwijderd? De procedure van AFAC vindt u op de pagina Fiets weg?

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden