Prostaatoperatie met laser zorgt voor sneller herstel

Foto: Ernst-Jan Brouwer

Als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland opereert Ziekenhuis Gelderse Vallei goedaardige vergrotingen van de prostaat met een sterke laser.

De techniek heet ‘HoLEP’, geeft minder bloedingen en patiënten hoeven meestal maar een nacht in het ziekenhuis te blijven. Patiënten zijn hier blij mee. Vorige week is de honderdste patiënt met de lasertechniek behandeld.

Prostaat

Michael Kortleve, uroloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei, legt uit: “De prostaat is een klier, ongeveer zo groot als een kastanje, die zich rondom de plasbuis bevindt. Door de jaren heen groeit de prostaat. Bij een groot aantal mannen veroorzaakt deze natuurlijke, goedaardige groei problemen met plassen.”

Een operatie kan dan de oplossing zijn, legt Kortleve uit. “In ons ziekenhuis doen we deze operatie sinds ruim een jaar met de holmiumlaser. De techniek heet HoLEP (Holmium Laser Enucelatie van de Prostaat) en verhelpt bij de meeste mannen de plasklachten door een vergrote prostaat.”

Wat is HoLEP?

Via een buis door de plasbuis snijdt de uroloog met de laserstraal de prostaatklier los van zijn kapsel. Omdat de operatie via de plasbuis wordt uitgevoerd, is er alleen een wond aan de binnenkant. Deze techniek geeft minder bloedingen en patiënten kunnen over het algemeen na één nacht naar huis. Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijken de voordelen van deze methode.

Bij de operatie wordt ook weefsel wordt afgezogen. Kortleve: “Ik vind het verkrijgen van weefsel belangrijk om te kunnen onderzoeken of er prostaatkanker aanwezig is. Gelukkig is dit niet vaak zo.”

100ste patiënt

“Hoewel we nog niet zo lang met deze techniek werken hebben we dus nu al wel de 100-ste patiënt geholpen. Een mooie mijlpaal! Alle urologen in ons team worden komend jaar opgeleid om deze operatie te kunnen doen. Ook ons hele urologie-operatieteam heeft een opleiding gehad om veilig met het apparaat te kunnen werken,” besluit Kortleve.

Uroloog Michael Kortleve naast het laserapparaat
Foto: Ernst-Jan Brouwer
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen