Steeds meer gemeenten verbieden of ontmoedigen oplaten ballonnen

Foto: Stichting De Noordzee

Steeds meer gemeenten verbieden het oplaten van ballonnen. In één jaar tijd is het aantal gemeenten met een verbod verdriedubbeld.

Dat blijkt uit onderzoek van Stichting De Noordzee. Vorig jaar had 5 procent van de gemeenten een verbod op ballonoplatingen, nu is dat 17 procent. Ballonnen hebben een negatieve impact op natuur en milieu. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten.

Ontmoedigingsbeleid

In totaal heeft 37 procent van de Nederlandse gemeenten nu een vorm van beleid tegen ballonoplatingen. 17 procent van de gemeenten heeft een verbod ingesteld en 20 procent ontmoedigt ballonoplatingen. De gemeente Arnhem valt in die laatste categorie.

Koplopers: De Wadden, Friesland & Noord-Holland

In steeds meer gemeenten stonden ballonnen de afgelopen maanden op de agenda door een burgerinitiatief of een motie van politieke partijen. In onze buurgemeente Renkum en in Tilburg, Den Haag en Zeist werd besloten het oplaten van ballonnen te verbieden.

Veel kustgemeenten en Waddeneilanden kozen al voor een verbod. In de provincies Friesland en Noord-Holland hebben respectievelijk 42 procent en 40 procent van de gemeenten nu een verbod ingesteld. Dat percentage is stukken hoger dan bijvoorbeeld in Drenthe en Utrecht. De provincie Limburg loopt het verst achter met maar 3procent.

‘Geen ballon meer in de Noordzee’

Stichting De Noordzee hoopt dat alle gemeentes komend jaar oplaten van ballonnen gaan verbieden. Tijdens officiële strandafvalmonitoringen vindt de stichting gemiddeld twaalf ballonnen per honderd meter strand. In aanloop naar Koningsdag lanceert Stichting De Noordzee daarom de campagne ‘Help mee: geen ballon meer in de Noordzee’. De stichting roept de gemeenten zonder beleid tegen ballonoplatingen op om een verbod in te stellen. Iedereen kan helpen door één of meerdere gemeenten met een kaart, mail of bericht op sociale media om een verbod te vragen. Stichting De Noordzee maakte een interactieve kaart waarop per gemeente zichtbaar is of de gemeente al een verbod heeft of ontmoedigingsbeleid voert.

Oranjeverenigingen

“Koningsdag is traditiegetrouw een dag waar veel ballonnen worden opgelaten,” vertelt Marijke Boonstra, projectleider Schone Zee van Stichting De Noordzee. “Ondersteund door de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen kiezen steeds meer Oranjeverenigingen gelukkig voor alternatieven. Zoals superbellenblaas, vliegeren, een verloting of het maken van ballondieren. Kinderen vinden het oplaten van ballonnen veel minder feestelijk als ze horen dat dieren de ballonnen aanzien voor voedsel, in de linten verstrikken en dat het plastic bijdraagt aan de plasticsoep.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden