Nationale Tuinvogeltelling 17 en 18 januari 2015

Foto: Arnhem Nieuws

Jaarlijks organiseert Vogelbescherming Nederland in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland de Nationale Tuinvogeltelling: het grootste natuuronderzoek van Nederland. Alle inwoners van Nederland worden opgeroepen in het weekend van 17 en 18 januari een half uur de vogels in de tuin te tellen en de resultaten door te geven op www.tuinvogeltelling.nl. Deelnemers leren op deze manier de vogels in de achtertuin kennen én helpen mee aan het grootste citizen science project van Nederland.

Iedereen met een tuin of balkon kan meedoen, zowel kinderen als volwassenen. Tel een half uur lang alle vogels die u ziet en geef de resultaten door op www.tuinvogeltelling.nl. Vogelbescherming Nederland stelt aan hand van deze resultaten de Nationale Tuinvogel Top-10 op. Het is niet nodig om alle vogels te kennen. Vogelbescherming helpt een handje met een speciale website en met een gratis te downloaden app (itunesplay google) waarop tuinvogels staan omschreven, met afbeelding en met geluid.

Hoe werkt de Tuinvogeltelling?
Op zaterdag 17 januari om 8.30 uur ’s ochtends wordt het telformulier online gezet en kunt u uw tuinvogeltelling doorgeven. Iedereen kan meedoen in 3 gemakkelijke stappen:
1 – Tel op 17 of 18 januari 2015 een half uur de vogels in uw tuin. Vliegen de vogels alleen maar over uw tuin? Die tellen niet mee.
2 – Tel het hoogste aantal vogels van een soort die u tegelijkertijd in uw tuin ziet. Tel deze aantallen niet bij elkaar op, dan loopt u het risico een vogel dubbel te tellen.*
3 – Geef uw telling door via de app Tuinvogels of via deze website. U kunt uw telling tot uiterlijk maandag 19 januari 12.00 uur doorgeven.

* Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met uw smartphone en u kunt na uw half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels u zag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen