Burgers’ Zoo verrast door geboorte cheeta-zesling

Foto:

In Koninklijke Burgers’ Zoo te Arnhem heeft een cheetavrouwtje op zaterdag 24 mei een zesling geworpen. De verbazing bij de biologen en dierverzorgers was groot, normaal gesproken krijgen cheeta’s twee tot vijf jongen, waarbij een nest van drie of vier welpen het meest voorkomt. Het is de eerste keer dat deze cheetavrouw moeder is geworden.

In de eerste kritieke weken na de geboorte kan verstoring van de rust in het kraamverblijf leiden tot de dood van de jongen. Het is bekend bij roofdieren dat de moeder haar jongen uit stress kan doden en zelfs kan opeten. Om die reden heeft de zesling de eerste levensweken in alle rust met moeder achter de schermen doorgebracht. 
Jonge ouders
De moeder is op 1 maart 2010 in Burgers’ Zoo geboren, terwijl de vader op 21 maart 2011 in Salzburg (Oostenrijk) ter wereld kwam en sinds 19 maart 2013 in Arnhem leeft. Het is de eerste keer dat dit cheetavrouwtje jongen krijgt, wat de ongewoon grote worp des te bijzonderder maakt. Tot op heden maken de jongen een gezonde indruk en blijft geen van de pasgeboren jachtluipaarden achter in de groei. 
Negen jongen in totaal
In de Arnhemse dierentuin leven momenteel negen jonge cheeta’s. In 2013 werd het andere vrouwtje moeder van drie jongen. Het fokken met cheeta’s is niet eenvoudig. Wanneer mannen en vrouwen permanent bij elkaar in één verblijf gehouden worden, bestaat de kans dat de dieren elkaar als broer en zus gaan zien en de seksuele interesse in elkaar verliezen. Het Arnhemse dierenpark beschikt daarom over enkele verblijven achter de schermen, waar de mannen gescheiden van de vrouwen gehouden kunnen worden en slechts in de paartijd kortstondig bij elkaar gezet worden. 
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen