Nationale Vogelweek van 17 tot en met 25 mei 2014

Foto:

Van 17 t/m 25 mei barst de Nationale Vogelweek in heel Nederland weer los. De Nederlandse natuur is dan op z’n mooist. Iedereen herkent een ekster, huismus of koolmees. Maar hebt u wel eens een wielewaal, nachtzwaluw of ijsvogel van dichtbij gezien? Dat is een ervaring om nooit te vergeten. Tijdens de week zijn er extra excursies en activiteiten in de omgeving van Arnhem.

U zult vogels ontdekken die u nooit eerder heeft gezien of nog nooit van zo dichtbij. Daarom organiseren de Vogelwerkgroep Arnhem e.o. samen met de Vrijwillige Weidevogelbeschermingsgroep Zevenaar e.o. en LaarX, de studievereniging van Hogeschool van Hall Larenstein in Velp de negen volgende activiteiten:
Zondag 18 mei 8:30   Vogelzang op Landgoed Biljoen bij Arnhem
Landgoed Biljoen te Velp is sinds 2010 in beheer van het Gelders Landschap. Het is een oud bos met beuk en eik en lanen, met een beekje en vijvers. Boomklever, koolmees, roodborst, zanglijster, winterkoning gaan we horen en zien. Misschien ook de ijsvogel en kleine karekiet.
Zondag 18 mei 9:30  Vogels van het Zevenaarse en Duivense Broek
We fietsen door het Zevenaarse en Duivense Broek ten noorden van de A12 en komen daar weidevogels tegen zoals kievit, grutto en scholekster, maar ook mogelijk leeuwerik, graspieper en gele kwikstaart; daarnaast water- en roofvogels.
Deze excursie, die georganiseerd wordt door de Vrijwillige Weidevogelbeschermingsgroep Zevenaar e.o., is ook voor kinderen geschikt, voor iedereen met interesse voor vogels en natuur.
Dinsdag 20 mei 18:30 Lezing Jaar van de Spreeuw in Velp
Ondanks dat de spreeuw zo’n algemene soort is, gaan spreeuwen in heel Noordwest-Europa snel achteruit. Hoe dat komt, is nog helemaal niet duidelijk. Tijdens deze avond vertelt Albert de Jong van Sovon waarom 2014 is uitgeroepen tot het Jaar van de Spreeuw.
We bekijken ook een deel uit de prachtige film ‘Spreeuwenwerk’, van Musch & Tinbergen. Verder zie je hoe in 2014 opnieuw gekeken wordt naar het broedsucces van spreeuwen en zie je hoe je zelf mee kunt doen met een speciale app. De lezing wordt georganiseerd door LaarX, de studievereniging van Hogeschool van Hall Larenstein in Velp en gehouden in de Hogeschool.
Dinsdag 20 mei 19:00 Vogels van de Hondbroeksche Pleij bij Arnhem
De Hondsbroeksche Pleij is een prachtig gebied aan de bovenloop van de IJssel. We wandelen langs de rivier naar de kop van de IJssel. In verschillende plassen en langs de rivier komen veel watervogels, steltlopers en weidevogels voor zoals de pijlstaart, smient, kuifeend, tafeleend, kleine plevier, grutto, wulp, tureluur en groenpootruiter. De Hondsbroekse Pleij is ook belangrijk als overloop gebied bij hoogwater in de IJssel en daarvoor speciaal ingericht in de afgelopen jaren.
Woensdag 21 mei 19:00 Vogels kijken in Park Lingezegen bij Arnhem
Waterrijk als nieuw onderdeel van het Park Lingezegen is nu al een interessant gebied voor de beginnende vogelkijker. Ga mee en ontdek welke vogelsoorten hier broeden: diverse soorten eenden, weidevogels en zangvogels komen we op onze fietstocht tegen.
Woensdag 21 mei 19:30 Avondwandeling Meinerswijk bij Arnhem
Wandelen door de uiterwaarden op zoek naar vogels. Natuurgebied Meinerswijk is in dit jaargetijde prachtig en zeer vogelrijk. Ook benieuwd wat we tegenkomen? Kom mee en laat je verrassen!
Donderdag 22 mei 19:00 De wielewaal van het Leusveld bij Brummen
Wandeling door het Leusveld. Een landgoed met bos afgewisseld met (wild)weides. Hopelijk is de Wielewaal weer gearriveerd.
Zaterdag 24 mei 19:30 Vogels rond de Vinex in Arnhem
Rondom de Vinexlocatie Schuytgraaf bevindt zich een aantal interessant vogelplekken. Zo zitten er roodborsttapuiten in de ruigte langs het spoor en zijn er soms interessante watervogels te zien in de plassen bij ’t Vlot. Ook kunnen we rietvogels treffen.
Vogels in de Azewijnse en Netterdense Broek
De Azewijnse en Netterdense Broek is een zeer vogelrijk gebied , waar de laatste maanden een aantal bijzondere soorten zijn waargenomen, waaronder de Bruine klauwier een nieuwe soort voor Nederland. In het gebied wordt door ervaren waarnemers een excursie georganiseerd gericht op gevorderde vogelaars. Datum en tijd worden op korte termijn bekend gemaakt op de website van de VBN.
Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor deelname aan excursies via de website van de VBN:
http://www.vogelweek.nl/
 
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
vwg-arnhem-eo
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen