Interactieve app ondersteunt bij behandeling van alcoholverslaving

Foto:

Vijf verslavingszorginstellingen hebben een interactieve app ontwikkeld die ondersteuning biedt bij de behandeling van alcoholverslaving. ‘Alcohol in de Hand’, zoals de app heet, helpt 24 uur per dag bij het minderen of stoppen met drinken en laat gebruikers actief oefenen in het overwinnen van momenten van trek. 

De app helpt ook terugval te voorkomen of de schade na terugval te beperken. Vooralsnog is het interactieve hulpmiddel alleen beschikbaar voor cliënten van IrisZorg, Victas, centrum voor verslavingszorg, Novadic-Kentron, Tactus verslavingszorg en Verslavingszorg Noord Nederland. 
Zelfcontrolemaatregelen
Met ‘Alcohol in de Hand’ kunnen gebruikers zelfstandig aan de slag. Via een wizard vullen zij persoonlijke doelen en redenen in waarom ze willen stoppen met drinken, evenals persoonlijke reminders zoals foto’s of favoriete muziek. Deze zogenaamde zelfcontrolemaatregelen komen op cruciale momenten terug. 
De app bevat ook elementen van psyche-educatie: weetjes over het proces van ontgiften, over de lichamelijke winst na het stoppen met drinken of de gevolgen van agressie. De overwonnen momenten van trek en het bedrag dat inmiddels bespaard is, staan standaard op het dashboard. Wanneer het nodig is, is een noodplan beschikbaar waarbij contactpersonen kunnen worden gebeld of, in het ergste geval, de 24-uurs telefonische hulpdienst. 
Verder ontwikkelen
De vijf samenwerkende organisaties voor verslavingszorg stellen deze nieuwe app gratis ter beschikking aan cliënten die bij hen in behandeling zijn. Cliënten kunnen de app downloaden via de Appstore of Google Play, waarna zij met een door de behandelaar verstrekte logincode de app kunnen activeren.
 
Yvette Brilleslijper, medewerker van verslavingszorgorganisatie Novadic-Kentron en één van de initiatiefnemers: “De app is geschikt voor mensen met een alcoholverslaving die besloten hebben hun gebruik te willen verminderen of willen stoppen, maar bijvoorbeeld ook voor mensen die na een opname nazorg nodig hebben.”
 
Pieter, een cliënt bij Novadic-Kentron testte de app. Hij vindt het prettig dat de app is afgestemd op de persoonlijke situatie van de gebruiker. “Je hebt een app altijd bij de hand. Iemand die echt wil stoppen of minderen met drinken, heeft hier absoluut iets aan”. 
Alcohol in de Hand wordt een jaar op deze manier ingezet. Daarna onderzoeken de vijf instellingen of de app voor iedereen beschikbaar komt of voor andere soorten verslaving geschikt gemaakt wordt. 
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Twitter@arnhem_nieuwsnl
Facebook#arnhem.nieuws.nl
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen